Experţii vin cu sugestii de îmbunătăţire a noii legi a ÎMM

Proiectul noii legi privind Întreprinderile Mici şi Mijlocii (ÎMM), elaborat de Ministerul Economiei şi votat în primă lectură de către Parlament, conţine o singură măsură de susţinere a antreprenorilor. Este vorba despre instituirea controalelor consultative în primii 3 ani de activitate. Eugen Ghileţchi, expert al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE), a menţionat în cadrul unei dezbateri publice că este insuficient pentru a înregistra un salt în dezvoltarea sectorului dat, căruia în ţările UE i se acordă un rol-cheie în creşterea prosperităţii ţărilor, dar şi a cetăţenilor, transmite IPN.

Expertul a relevat că numărul ÎMM nou create rămâne constant de la un an la altul, pe când cel al persoanelor angajate se reduce. Multe întreprinderi, dat fiind că nu au susţinere reală din partea instituţiilor statului, preferă să angajeze neoficial persoane în câmpul muncii. Micii antreprenorii se plâng pe procedurile birocratizate de obţinere a unor acte permisive pentru desfăşurarea afacerilor şi mita pe care trebuie s-o plătească.

IPRE a formulat o serie de propuneri pentru a îmbunătăţi proiectul de lege. O sugestie este ca, în primii 3 ani de activitate, ÎMM să plătească doar 50% din impozitul pe profit. La fel, se recomandă majorarea Fondului de garantare a creditelor pentru ÎMM pentru a spori  accesul antreprenorilor la finanţare. Cererea totală de finanţare a ÎMM ar constitui, potrivit IPRE, 1,4 mlrd euro. Alte propuneri se referă la simplificarea  procedurilor de raportare fiscală.

Prezent la dezbatere, ex-vicepremierul şi ministru al economiei Valeriu Lazăr, a spus că deocamdată avem în ţară puţine ÎMM a căror activitate e bazată pe inovaţii.

Renata Vitez, Înalt Consilier UE pe probleme Economice şi de Comerţ, a remarcat că în Moldova cele mai multe ÎMM activează în ramura comerţului (peste 46%). În opinia sa, este necesar de a-i orienta pe tinerii cu aptitudini antreprenoriale să deschidă afaceri şi în domeniul producerii bunurilor.

Reprezentanta Ministerului Economiei, Svetlana Ţurcanu, a comunicat că se lucrează şi asupra altor proiecte de documente prevăzute de noua Strategia de susţinere de către stat a ÎMM, aprobată în anul trecut. „Ne vom strădui să promovăm cele mai importante propuneri formulate pentru a fi  luate în consideraţie  de către parlament la examinarea în lectura a doua a proiectului Legii  ÎMM”, a spus reprezentanta ministerului.

Din cele peste 50 de mii de întreprinderi care activează în Moldova 97% sunt ÎMM. Acestora le revine peste 33% din volumul vânzărilor înregistrate pe economie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.