Motivele invocate de către partidele ajunse în opoziţie pentru ca alegerile parlamentare să nu fie validate de către Curtea Constituţională subt neîntemeiate. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune „Prime”, transmite IPN.
Politologul Angela Coreţchi a susţine că acuzaţiile de fraudare a alegerilor aduse de către liderii unor partide nu este altceva decât o reacţie obişnuită a celor care s-au aşteptat să câştige un număr mai mare de sufragii. „Este o legitate ca cei care ajung în opoziţie preiau un control asupra guvernării. De cele mai multe ori acest control începe cu contestarea rezultatului alegerilor. În linii mari, scrutinul s-a desfăşurat corect, cu respectarea legislaţiei şi a normelor democratice. Rezultatul neaşteptat al PSRM este principalul indiciu că alegerile nu au for fraudate”, a argumentat politologul.
Ion Jigău, directorul CBS-AXA, de asemenea consideră că acuzaţiile de fraudare a alegerilor sunt neîntemeiate. „Cercetările mele arătau că cele mai multe voturi urma să le câştige PLDM. Probabil că o parte din electoratul acestui partid a dormit. Socialiştilor le-a căzut mană cerească în ajun de scrutin, după ce a fost scos din cursa electorală partidul pe listele căruia candida Renato Usatîi. Altfel socialiştii puteau să câştige cel mult 10 la sută”, a punctat sociologul.
Directorul Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, consideră că Instanţa Constituţională va valida alegerile. „Nu e ceva normal ca un concurent electoral să fie exclus din cursă în ajun de scrutin. Dar au fost probe concludente, care au convins două instanţe. Din informaţia pe care o am, aceste probe au existat cu ceva timp înainte şi apar dubii de ce au fost utilizate în ajun de alegeri. Rămâne să se expună Curtea Constituţională, care cred că va valida alegerile”, a conchis Gribincea.