Experţii recomandă Parlamentului măsuri de îmbunătăţire a transparenţei bugetare

Parlamentul trebuie să întreprindă o serie de măsuri pentru a îmbunătăţi transparenţa bugetară, să efectueze audieri şi dezbateri publice pe cele mai importante rapoarte ale Curţii de Conturi. Recomandările sunt făcute de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, transmite IPN.

„Evaluările anterioare a nivelului de transparenţă bugetară în Republica Moldova au scos la iveală că o mare parte a deficienţelor legate de transparenţa bugetară ţin anume de implicarea insuficientă în acest proces a Parlamentului”, se menţionează într-un comunicat de presă remis de Expert-Grup.

Experţii sugerează crearea unei comisii parlamentare pentru analiza rapoartelor de audit ale Curţii de Conturi, care să informeze plenul Parlamentului despre cele mai importante rezultate şi măsurile ce urmează a fi luate. De asemenea, e nevoie să se instituie practica prin care Guvernul va prezenta în Parlament un raport anual privind măsurile luate de instituţiile Administraţiei Publice Centrale în executarea recomandărilor Curţii de Conturi.

Totodată, legislativul este îndemnat să organizeze şi să participe activ la discutarea priorităţilor de dezvoltare a ţării pentru următorii doi ani şi să aprobe recomandările necesare, să sporească supravegherea utilizării fondurilor de rezervă şi intervenţie la dispoziţia Guvernului, prin introducerea obligativităţii pentru Guvern de a obţine de la legislativ a aprobărilor sau a opiniei privind aceste cheltuieli.

Parlamentul trebuie, de asemenea, să sporească supravegherea Guvernului în realocarea fondurilor aprobate prin Legea bugetului între autorităţile publice centrale şi între programele unei autorităţi, inclusiv prin diminuarea în viitor a marjei de realocare fără aprobarea Parlamentului de la 10% la 3% şi să asigure îndeplinirea cu stricteţe a calendarului bugetar stipulat prin Legea finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar fiscale.

Potrivit Expert-Grup măsurilor menţionate va crea un cadru solid de transparenţă bugetară, cace se va solda cu sporirea beneficiilor pentru cetăţenii Republicii Moldova şi creşterea încrederii acestora în legislativ.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.