Experţii proiectului „Monitorizarea implementării Codului Audiovizualului” acuză o funcţionare defectuoasă a CO
Consiliul de Observatori (CO) al Companiei „Teleradio Moldova” (TRM) nu şi-a identificat plenar locul şi rostul prevăzut de legislaţie ca exponent al interesului public, acţionând mai degrabă ca avocat al intereselor corporative ale administraţiei companiei. Aceasta este concluzia echipei de experţi a proiectului „Monitorizarea implementării Codului Audiovizualului”.
Motiv pentru această apreciere a oferit studiul de caz efectuat de echipa proiectului privind reacţia CO la decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) din 23 mai 2007. Prin decizia respectivă, TRM a fost avertizată public pentru lipsa de pluralism politic şi social, nerespectarea principiilor echilibrului social-politic, al echidistanţei şi al informării din mai multe surse în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale generale.
Fadei Nagacevshi, expert în cadrul proiectului din partea Organizaţiei „Juriştii pentru Drepturile Omului”, menţionează că, la 28 mai, CO s-a întrunit în şedinţă publică pentru a dezbate cazul. Consiliul a adoptat o decizie prin care l-a obligat pe preşedintele TRM, Valentin Todercan, să prezinte, două zile mai târziu, o dare de seamă privind măsurile întreprinse pentru ameliorarea situaţiei. Luând act de raportul lui Todercan, CO a decis ca administraţia companiei să elaboreze şi să aplice în regim de urgenţă un mecanism intern de monitorizare a programelor de ştiri.
Experţii au constatat că reacţia CO la sancţionarea Companiei de către CCA a fost tardivă şi, chiar dacă CO pe cazul dat a adoptat o decizie procedural corectă privind automonitorizarea companiei, aceasta este insuficientă, deoarece nu conţine mecanismul care să asigure finalitatea ei. De asemenea, în opinia autorilor studiului, acest caz denotă o funcţionare defectuoasă a CO, prin cunoaşterea insuficientă a legislaţiei, lipsa voinţei comune de a se conforma prevederilor legale şi reacţia inadecvată la decizia autorităţii naţionale de reglementare în domeniu.
Prin proiectul „Monitorizarea implementării Codului Audiovizualului”, finanţat de Fundaţia „Soros-Moldova”, se urmăreşte instituirea unui mecanism de control public asupra modului în care este aplicată noua legislaţie audiovizuală din R. Moldova.