Numărul moldovenilor de peste hotare care vor participa la scrutinul parlamentar din acest an va fi mai mic comparativ cu parlamentarele din 2009 şi 2010, motivul fiind accesul limitat la sursele de informare. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Fabrika”, la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.
Vicedirectorul Institutului de Cercetări Politice şi Juridice al AŞM, Victor Juc, a spus că sunt câţiva factori determinanţi când vorbim despre participarea moldovenilor aflaţi în afara ţării la alegeri: organizarea în asociaţii, gradul de informare, distanţa până la secţia de votare şi legalitatea regimului de şedere.
„Este foarte importantă organizarea diasporei în asociaţii. Prin intermediul asociaţiei, ei sunt informaţi despre ce se întâmplă în ţara lor de baştină şi sunt mobilizaţi să participe la alegeri. Cât priveşte accesul la informare, moldovenii din diaspora pot să se informeze prin internet. Altceva este că nu toţi preferă această sursă, iar la canalele de televiziune autohtone, cu informaţii despre concurenţii electorali şi platformele lor, nu au acces. De asemenea, este importantă şi distanţa până la sectorul de votare. Niciun moldovean din Orenburg nu va pleca a Moscova să voteze, la fel cum nu se va duce un moldovean stabilit în sudul Italiei să voteze la Roma. Cât priveşte legalitatea regimului de şedere, îi va afecta în special pe alegătorii moldoveni care lucrează în Federaţia Rusă. Mulţi din aceştia nu se vor prezenta la secţiile de votare pentru a evita riscul să fie expulzaţi”, a subliniat Victor Juc.
Expertul IDIS Cornel Ciurea s-a referit la faptul că în Federaţia Rusă vor fi organizate mai puţine secţii de votare comparativ cu statele din Uniunea Europeană. „Din câte se ştie, moldovenii din Rusia votează de obicei pentru partidele de stânga, în timp ce moldovenii din Occident optează pentru partidele de dreapta. Astfel, se creează o balanţă dezechilibrată”, a remarcat Ciurea.
Sociologul Victor Mocanu susţine că o bună parte dintre moldovenii care s-au stabilit peste hotare au pierdut interesul pentru ceea ce se întâmplă în ţara de baştină. „Aceşti oameni s-au detaşat de problemele Republicii Moldova şi nu mai pot fi ademeniţi cu slogane privind integrarea europeană, deoarece sunt deja în UE”, a argumentat Mocanu.
Într-o intervenţie telefonică, o reprezentantă a diasporei moldoveneşti din Italia, a declarat că o bună parte dintre moldovenii din această ţară nu cunosc nici măcar data alegerilor, cu atât mai mult concurenţii electorali. „65% din peste 150 de mii de moldoveni care muncesc în Italia sunt femei. Cele mai multe lucrează îngrijitoare în case particulare şi fie că nu accesează internetul din lipsă de timp, fie că le este interzis de către patroni, iar în zile când au liber preferă să meargă la biserică, dar nu la întâlniri cu diaspora”, a spus femeia.
Până la 20 octombrie, online s-au înregistrat aproape 1700 de alegători care au declarat că vor vota peste hotare. Peste 500 de declaraţii au fost depuse de cetăţenii aflaţi în Rusia.