Experţii oferă explicaţii asupra numărului mare de adepţi ai Uniunii Vamale

Cetăţenii Republicii Moldova nu sunt informaţi despre Uniunea Europeană, iar autorităţile poartă o bună parte din vină. Aceasta este explicaţia principală privind numărul mare de adepţi ai Uniunii Vamale, potrivit sondajelor. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.

Vasile Cantarji, director-adjunct al centrului de sociologie CBS-AXA, a făcut referinţă la un sondaj, potrivit căruia 45 la sută din respondenţi s-au pronunţat pentru Uniunea Europeană, iar 43 la sută – pentru Uniunea Vamală. „Oamenii nu sunt informaţi cu adevărat ce înseamnă Uniunea Europeană. Sondajele arată că cetăţenii percep Uniunea Vamală ca o sursă de gaze ieftine, iar Uniunea Europeană o văd ca o posibilitate de circulaţie liberă pentru a-şi găsi de lucru. Este paradoxal şi faptul că o bună parte din cetăţeni consideră că între statele Uniunii Europene ar putea avea loc un război asemănător celui din Ucraina. Acest fapt, de asemenea, se explică prin lipsa de informare”, a precizat sociologul.

Politologul Vitalii Andrievschi susţine că o mare vină o poartă televiziunile ruseşti, care formează stereotipuri. „Pentru vorbitorii de limbă rusă de la noi nu există alte surse de informare decât canalele ruseşti de televiziune. Iar acolo sunt mulţi maeştri în formarea stereotipurilor negative. De exemplu, cazul Greciei, a fost prezentat în aşa fel că situaţia mai rea ca acolo nu există. Astfel, oamenii care niciodată nu au fost în Grecia şi nu cunosc nivelul de trai de acolo, sunt convinşi că în Rusia nivelul de trai este cu mult mai înalt. Sunt convinşi că televiziunile ruseşti ar avea nevoie de cel mult două luni ca să convingă o bună parte din moldoveni că liderul comunist, Vladimir Voronin, ar fi fascist”, a declarat Andrievschi.

Politologul consideră că Guvernul face o mare greşeală când vine cu promisiuni de felul că în timpul cel mai apropiat viaţa se va schimba radical. „Guvernul nu trebuie să vină cu poveşti, dar să ne spună direct că integrarea europeană este o cale foarte dificilă, însă nu există o altă cale pentru un viitor mai bun. Oamenii vor stabilitate, dar nu înţeleg necesitatea progresului”, a conchis Andrievschi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.