Experţii lucrează asupra Compartimentului Energie a Strategiei de dezvoltare 2020
Ce trebuie să se întreprindă pentru ca Moldova să fie aprovizionată cu surse de energie sigure? Ce trebuie să se facă ca utilizarea energiei să fie eficientă? – la aceste şi alte întrebări au căutat răspunsuri experţii grupului de lucru abilitat cu elaborarea Compartimentului Energie, care urmează să fie una dintre priorităţile noului document de planificare strategică „Moldova 2020”, transmite Info-Prim Neo.
Vadim Ceban, şeful Direcţiei generale politici energetice la Ministerul Economiei, a menţionat că în grupul de lucru au fost incluşi reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, mediului de afaceri şi academic. Aceştia s-au întrunit deja în două şedinţe.
„Am analizat situaţia actuală în sectorul energetic, problemele şi impactul acestui sector, în special a tarifelor, asupra populaţiei în ansamblu şi a unor grupuri de populaţie (vulnerabile) în special, dar şi tendinţele internaţionale în domeniul energetic. Acum trebuie să identificăm obiectivele pe următorii 8 ani. Problema este că numărul de obiective trebuie să fie limitat, doar Strategia de dezvoltare 2020 va fi un document-cadru, care va prezenta viziunea strategică a Guvernului, şi nu un document cu acoperire sectorială, unde sunt descrişi paşii pe care îi vom întreprinde ca să avem către anul 2020 un sector energetic competitiv”, a explicat Vadim Ceban.
În opinia profesorului Valentin Arion, acest compartiment trebuie neapărat că includă asemenea obiective specifice precum ar fi diversificarea surselor de aprovizionare cu energie, sporirea capacităţilor proprii de generare a energiei, inclusiv prin utilizarea surselor regenerabile de energie, a energiei solare, biomasei şi majorarea eficienţei energetice. Un obiectiv aparte îl constituie modernizarea legislaţiei şi cadrului normativ pentru activitatea sectorului energetic, racordarea la standardele europene, cea ce ar permite integrarea Republicii Moldova pe piaţa energetică europeană şi atragerea investiţiilor.
Nicolae Mogoreanu, preşedinte Uniunii Consumatorilor de Energie Electrică, a dat o apreciere pozitivă faptului că priorităţile Strategiei de dezvoltare 2020 sunt consultate cu publicul larg. „Însă în ceea ce priveşte sectorul energetic, având în vedere obiectivele specifice, ar fi fost bine obiectivele să fie discutate mai întâi cu specialiştii din domeniu şi numai după cu societatea civilă”, a menţionat Nicolae Mogoreanu.
Strategia de dezvoltare Moldova 2020 va a fi un document de planificare strategică bazat doar pe câteva priorităţi, pentru a evita dublările cu alte documente. Aceste sunt 7 la număr – educaţie, drumuri, finanţe, business, asigurări sociale, energie şi justiţie.