Experţii internaţionali le recomandă autorităţilor din Republica Moldova să promoveze antreprenoriatul în domeniul tehnologiilor informaţionale. De asemenea, autorităţile trebuie să promoveze şi programele de dezvoltare ale acestui domeniu prin crearea unor incubatoare pentru iniţierea startup-urilor durabile şi promovarea educaţiei antreprenoriale de la vârste fragede. Recomandările au fost făcute de experţii internaţionali în cadrul evenimentului Moldova ICT Summit 2016, care se desfăşoară la Chişinău, transmite IPN.
De asemenea, experţii recomandă autorităţilor să fie disponibile pentru un dialog mai eficient cu această comunitate, dar şi să creeze unele puncte de informare pentru startup-uri. Totodată, trebuie simplificată înregistrarea şi administrarea afacerii, cu taxe şi reglementări mai favorabile, servicii şi consultaţii pentru antreprenori străini.
Potrivit experţilor străini, trebuie înlesnit accesul la finanţare, la mentori care să-şi împărtăşească experienţa şi cunoştinţele, dar şi asigurarea de capital propriu prin crowdfunding. În opinia lor, trebuie elaborate şi implementate unele reglementări care să încurajeze antreprenorii de peste hotarele ţării să-şi deschisă startup-uri în Moldova.
Grupul de experţi din 16 ţări s-a reunit în perioada 23-24 aprilie în Republica Moldova pentru a face schimb de experienţă, pentru a generaliza practicile de succes din ţărilor lor şi pentru a le adapta la situaţia din Moldova în ce priveşte dezvoltarea startup-urilor IT.
Deschiderea Moldova ICT Summit 2016 a avut loc pe de 27 aprilie. Toate temele discutate în cadrul celor trei secţiuni desfăşurate pe parcursul primei zile au avut drept obiectiv principal consolidarea sectorului TIC din Moldova pentru dezvoltarea unei economii bazate pe tehnologii şi cunoştinţe.