Experţii îndeamnă guvernul să-şi alegă corect priorităţile

„Amânarea reformelor de la un an la altul şi de la un guvern la altul îşi spune cuvântul. În prezent, Republica Moldova a ajuns nu doar o ţară exportatoare de forţă de muncă, dar şi de intelect”, susţine Tatiana Lariuşin, experta în economie de la IDIS „Viitorul”. În cadrul unor dezbateri organizate marţi 26 ianuarie, experta a menţionat că Moldova a devenit o ţară de unde are loc „migrarea de creare”, deoarece persoanele care absolvesc instituţiile de învăţământ superior nu au unde să se angajeze, transmite IPN.

Tatiana Lariuşin a menţionat că pentru a redresa situaţia în prezent este necesar de a promova nu o reformă, dar un complex de reforme, astfel ca persoanele, ce posedă un nivel înalt de cunoştinţe să-l poată utiliza cu succes în ţara natală. „Iar acesta însemnă crearea unor locuri de muncă atractive, cu salarii competitive, care le-ar permite să ducă o viaţă normală”, a mai spus experta.

Expertul TI Veaceslav Cunev a declarat că locuri de muncă atractive pot fi asigurate de domeniul tehnologiilor informaţionale. „Nu ar fi cazul să lansăm prea multe priorităţi, ar fi suficient să selectăm corect doar câteva şi să lucrăm serios asupra acestora. Nu doar să le declarăm, iar după un timp să uităm de ele”, a notat Veaceslav Cunev.

În opinia sa, dezvoltarea noi industriei IT, în special al domeniului de elaborare a programelor, are perspective în Moldova şi există şi unele resurse, inclusiv umane. Însă este necesară o stimulare din partea statului pe o anumită perioadă de timp. De asemenea, este necesar ca statul să contribuie la pregătirea personalului calificat, printr-o colaborare cu companiile interesate. Totodată, prin pârghiile sale necesită ca statul să promoveze producţia companiilor moldoveneşti pe dimensiunea externă.

 Dezbaterea economică „Perspectivele de dezvoltare a businessului inovaţional în Moldova” a fost organizată de către Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” şi postul de Radio Europa Liberă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.