Experţii moldoveni cred că alianţa de guvernare proeuropeană va fi formată şi va fi marcată de compromisuri. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Moldova în direct”, de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.
Victor Juc, director-adjunct al Institutului de Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice al Academiei de Ştiinţe, susţine că viitoarea alianţă va fi marcată de compromisuri din partea partidelor pro-europene. „Oamenii simpli trebuie să simtă actul guvernării. Cred că liderii partidelor pro-europene vor avea înţelepciune destulă pentru a nu mai repeta greşelile. Dacă la macro-nivel fosta guvernare a reuşit să facă multe, atunci la micro-nivel a rămas cu restanţe mari. Deci, ar trebui să se concentreze mai mult la micro-nivel, la nevoile cotidiene ale oamenilor. Cred că alianţa pro-europeană se va constitui, adică se va ajunge la un compromis. Este firesc că liderii acestor partide vorbesc acum în termini mai duri, căci vor trebui să facă unele cedări”, a spus savantul.
Directorul Centrului de Investigații Sociologice și Marketing "CBS-AXA", Ion Jigău, de asemenea crede că alianţa pro-europeană va fi constituită. „Coaliţia pro-europeană va fi constituită, dar nu se ştie cât va dura această alianţă. Să nu uităm că peste un an şi jumătate această alianţă va trebui să aleagă preşedintele şi că nu deţine numărul suficient de mandate pentru a-l alege. Eu cred că doar cele trei partide pro-europene nu sunt suficiente pentru integrarea europeană. Acest parcurs trebuie să devină un consens naţional”, a punctat Jigău.
Anatol Ţăranu, directorul Institutului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”, este mai optimist privind şansele alianţei pro-europene să-şi ducă mandatul până la sfârşit. „Cred că timp de un an şi jumătate partidele pro-europene vor reuşi să modifice Constituţia, astfel încât şeful statului să fie ales prin vot direct”, şi-a exprimat speranţa Ţăranu.