Experții Echipei Economice Germane în Moldova explică efectele pozitive ale ZLSAC

Acordul de Asociere şi Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC) au efecte pozitive asupra economiei Republicii Moldova, constată experții Echipei Economice Germane în Moldova în urma unui studiu efectuat. Într-o conferință de presă la IPN, experții au remarcat că valoarea exporturilor moldovenești în Uniunea Europeană a evoluat din 2004 până în 2016 de la produse în valoare de 400 de milioane de dolari la peste 1300 de milioane.

Woldemar Walter, cercetător al Echipei Economice Germane, s-a referit la existența unui trend ascendent în comerțul cu UE, întrerupt de șocuri externe precum criza economică mondială din 2008 sau scăderea prețurilor la materia primă în 2015. În 2016 exporturile către UE au crescut şi așteptările sunt ca acestea să crească și în perioada următoare. Aproape două treimi din exporturile Moldovei pleacă către UE şi jumătate din importuri vin din Uniune, spune Woldemar Walter.

„Companii din ambele părți, UE şi Moldova, sunt cele care au desfășurat afaceri profitabile”, a declarat Ricardo Giucci, directorul institutului Berlin Economics. Acesta afirmă că piața liberă a contribuit la aceste rezultate, nu declarațiile politicienilor.

În același timp, experții afirmă că au observat că, în timp ce exporturile către UE au crescut, cele către Federația Rusă au scăzut. Totuși, între aceste aspecte nu există o corelare. „Este absolut natural ca anumite persoane să considere că există o corelare între aceste tendințe, dar nu este aşa”, a spus Ricardo Giucci. Exporturile către Federația Rusă s-au diminuat, dar aceasta nu s-a întâmplat din cauza ZLSAC, ci pentru că Rusia a intrat în criză, rubla rusească s-a depreciat puternic, astfel încât rușilor le-a scăzut puterea de cumpărare şi importurile lor s-au diminuat din toate ţările lumii.  „Scăderea exporturilor către Federaţia Rusă a fost determinată de recesiunea din Ruşia şi de embargourile impuse de această ţară Republicii Moldova”, a mai spus directorul Berlin Economics.

Experţii germani consideră că factorii de decizie trebuie să depună eforturi pentru a îmbunătăți relațiile comerciale cu Federația Rusă. Aceștia afirmă că Moldova trebuie să facă comerț cu oricât de multe țări are capacitatea. În același context, Ricardo Giucci, a subliniat că Acordul de liber schimb cu UE este absolut compatibil cu acordurile pe care le are Moldova cu alte state: „Este un acord bilateral între Moldova şi UE şi nu are implicații asupra acordurilor pe care Moldova le are cu alte ţări”. O consecință pozitivă a Acordului de liber schimb pe care-l are Moldova cu UE este şi Acordul de liber schimb pe care la obținut cu Turcia, statul fiind parte a spațiului de comerț european.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.