Experţii din domeniul culturii afirmă că produsele posturilor de televiziune moldoveneşti nu fac faţă concurenţei
Experţii din domeniul culturii afirmă că produsele posturilor de televiziune moldoveneşti nu fac faţă concurenţei cu realizările posturilor de televiziune din România şi Rusia. În acelaşi timp, posturile locale de televiziune sunt concentrate pe retransmiterea posturilor străine de televiziune în detrimentul producţiei proprii.
Concluziile aparţin participanţilor la mesele rotunde, desfăşurate în cadrul proiectului pilot “Viziuni de viitor: politica culturală a Moldovei de la schimbări la viabilitate”, lansat de Fundaţia Soros-Moldova în colaborare cu Fundaţia Culturala Europeana (ECF) cu sediul la Amsterdam.
Experţii susţin că programele postului naţional de televiziune „Moldova 1” au o calitate joasă şi nu fac faţă concurenţei cu alte posturi de televiziune, inclusiv din R. Moldova. Participanţii au menţionat că şi postul de televiziune NIT, cu acoperire naţională semnificativă, propune o compilare de emisiuni retransmise de la diferite posturi de televiziune din Rusia şi mai puţine programe locale, iar cele circa 35 de studiouri locale de televiziune sunt canalizate în mare parte pe retransmiterea posturilor populare străine de televiziune în detrimentul producţiei proprii. Astfel, şi publicitatea este amplasată în cadrul producţiilor TV retransmise din alte ţări şi mai ales din Rusia.
Totodată, vorbitorii au constatat că operatorii de televiziune prin cablu cu acoperire locală, în mare parte, nu produc emisiuni, ci retransmit în pachetele sale posturi de televiziune din Rusia, Ucraina, România. Cea mai mare companie a televiziunii prin cablu este operatorul Sun TV, care difuzează în Chişinău şi retransmite mai multe zeci de posturi de televiziune locale, ruseşti, româneşti, ucrainene, în limbile engleză, franceză şi italiană. Numărul total al operatorilor TV cu emisie prin cablu este mai mare de 160.
Participanţii s-au arătat nedumeriţi că la ora actuală în Moldova există un singur post de radio cu acoperire naţională - Radio Moldova. De asemenea activează un şir de posturi cu acoperire regională, care retransmit emisiuni ale posturilor de radio din România şi Rusia cu intervenţii scurte pentru emisiuni proprii, în fond, programe de ştiri. Posturile locale de radio sunt amplasate în majoritatea absolută a raioanelor şi constituie peste 40 de staţii care difuzează prin eter şi un post de radio cu difuzare prin cablu.
Posturile publice TV Moldova 1 şi Radio Moldova sunt întreprinderi finanţate din bugetul de stat. În iulie 2006 a fost adoptat noul Cod al Audiovizualului, care nu a reuşit să elimine influenţa politicului asupra activităţii Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi asupra companiei publice „Teleradio-Moldova”, afirmă experţii.
Un alt domeniu al industriilor culturale este cinematografia, reprezentată, la ora actuală, de studioul “Moldova-film” şi studiouri particulare, care au reuşit să producă filme publicitare şi de scurtmetraj, dar şi filme de lungmetraj. În opinia participanţilor, lasă de dorit activitatea studioului „Moldova-film”, păstrarea patrimoniului cinematografic. Vorbitorii susţin că pentru relansarea producţiei cinematografice în Moldova este necesară atragerea investiţiilor străine, elaborarea Legii cinematografiei, care să prevadă şi mecanismul de inventariere, păstrare şi difuzare a filmelor din arhiva studioului.