Adoptarea Rezoluţiei Parlamentului European prin care Moldova poate să depună cererea de aderare la comunitate în condiţiile actuale denotă că UE are temeri că Republica Moldova nu va rezista şi ar putea fi deturnată din parcursul european, a declarat Corneliu Ciurea, expert IDIS "Vitorul”, în cadrul emisiunii „Fabrika” de joi seara de la postul de televiziune „Publika TV”.
„Rezoluţia respectivă este un cadou enorm pentru Republica Moldova pe care îl aşteptam ca UE să-l facă în toamnă, în ajun de scrutinul parlamentar. Graba cu care a fost adoptată Rezoluţia re prezintă îngrijorarea că Republica Moldova este foarte fragilă şi n-ar putea rezista presiunilor din exterior”, a conchis Ciurea.
În acest context Anatol Ţăranu, directorul Centrului de Cercetări Strategice şi Consultanţă Politică „Politicon”, consideră că Republica Moldova ar trebui să se apropie de NATO până la semnarea Acordului de Asociere cu UE, fapt ce ar garanta un climat favorabil pentru procesul de integrare.
„Înainte de a veni în UE, trebuie să-ţi garantezi propria siguranţă. Pentru a deveni membru al acestui grup select, trebuie să vii cu un grad de securitate. Moldova poate deveni membru UE doar dacă va avea o securitate garantată”, a declaratAnatol Ţăranu.
Juristul Pavel Midrigan a declarat în cadrul aceleaţi emisiuni că autorităţile de la Chişinău nu trebuie să se lase „ameţite” de acest success, ci trebui să conştientizeze responsabilitatea pe care o au în procesul derulării reformelor în justiţie, economie şi sectorul social. „Sunt mai multe ţări care au depus cereri de aderare la UE şi aşteaptă. Rezoluţia de astăzi nu înseamnă că Moldova va fi primită în UE fără un final reuşit al reformelor”, a spus Midrigan.
Pe de altă parrte, expertul Cristian Tabără susţine că Republica Moldova a obţinut succese importante şi merită să depună cerere de aderare la UE.
Joi, 17 aprilie, Parlamentul European a adoptat o Rezoluţie prin care menţionează că Republica Moldova are dreptul să ceară calitatea de membră a UE.