Experţii despre provocările campaniei electorale din toamna curentă

Campania electorală din această toamnă va fi una plină de surprize, iar partidele proeuropene se confruntă cu probleme chiar de la început. Concluzii în acest sens  au fost formulate în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Potrivit experţilor prezenţi la emisiune, principalele probleme le-ar constitui deficitul de imagine, precum şi lipsa unor programe şi mesaje bine conturate. Astfel, analistul politic Oazu Nantoi susţine că au trecut timpurile când se putea de ales una din doua sau de votat împotriva cuiva. „Dacă în 2009 se punea la vot „eşti cu comunişti sau contra lor”, aşa ceva nu mai merge. A venit timpul când alegătorii trebuie şi vor să voteze programe şi strategii bine puse la punct. Partidele politice de la noi sunt slabe. Politicienii trebuie să se prezinte în această campanie electorală cu propuneri solide, să ţină cont de criza din Ucraina şi problemele relaţiilor cu Federaţia Rusă“, a precizat Nantoi.

Anatol Ţăranu, preşedintele Centrului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”, este de părerea că vinderea pachetului de acţiuni de la Banca de Economii, concesionarea aeroportului Chişinău şi unirea Unibank cu Banca de Economii ar fi ştirbit substanţial imaginea partidelor proeuropene, aflate la guvernare, şi există riscuri mari atât pentru aceste partide, cât şi pentru vectorul proeuropean. „Este posibil ca după alegeri cursul european să fie periclitat. Ar putea să se întâmple, ca partidele pro-europene să-şi construiască atât de prost campania electorală, încât comuniştii să primească a doua suflare, iar raitingul partidului lui Renato Usatîi să crească şi mai mult. Deoarece Usatîi spune oamenilor cea ce vor ei să audă”, a opinat  Ţăranu.

Comentatorul politic, Victor Gurău, de asemenea, face prognoze pesimiste privind continuarea vectorului proeuropean după alegeri şi susţine că intrigile şi surprizele deja au început.

Valeri Demideţchi, şeful biroului ITAR-TASS în Moldova, a spus că principala provocare este deficitul de imagine a partidelor proeuropene. „Am auzit mulţi oameni, care sunt proeuropeni convinşi, că nu au încredere în partidele proeuropene aflate la guvernare”, a afirmat jurnalistul.  

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.