Juriștii califică drept expirată și disperată noua sesizare a PSRM la Curtea Constituțională prin care reprezentanții formațiunii cer anularea primului decret prezidențial de desemnare a Nataliei Gavrilița în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. Potrivit experților, sesizarea socialiștior se va solda cu eșec, întrucât decretul deja a produs efecte juridice, notează IPN.
Deputații PSRM contestă la Curtea Constituțională primul decret de desemnare a Nataliei Gavrilița în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, pe motiv că decretul nu ar fi fost publicat în Monitorul Oficial.
„Această tentativă de a mai câștiga timp arată cât de disperați sunt socialiștii. Este clar că PSRM nu este gata de un deznodământ, oricare ar fi el. Alegerile anticipate sunt exercițiul care ar putea schimba situația, dar ele nu trebuie organizate în condițiile actuale pandemice”, a spus juristul Ștefan Gligor în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.
Mai mult, potrivit experților în drept constituțional, probabilitatea ca magistrații Curții să le dea câștig de cauză socialiștilor este foarte mică, întrucât efectele juridice ale decretului contestat s-au consumat.
„O astfel de sesizare este depășită, consumată, pentru că ea deja a produs efecte juridice în cadrul Parlamentului Republicii Moldova. Această sesizare nu va avea câștig de cauza la Curtea Constituțională. Atunci când a fost desemnată Natalia Gavrilița, atunci PSRM trebuia să conteste”, a spus expertul în drept constituțional, Teodor Cârnaț.
Miercuri, 24 martie, reprezentanții PSRM au solicitat Curții Constituționale verificarea constituționalității decrtului prezidențial prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată în calitate de candidat la funcția de prim-ministru pe motiv că acesta nu a fost publicat în Monitorul oficial. În data de 11 februarie, Parlamentul nu a acordat vot de încredere cabinetului de miniștri propus de candidatul desemnat la funcția de prim-ministru Natalia Gavrilița. Cel de al doilea candidat desemnat, Igor Grosu își prezintă astăzi în plenul Parlamentului echipa guvernamentală și programul de guvernare. Două tentative eșuate de instituire a Guvernului pot fi examinate în calitate de circumstanțe întrunite pentru dizolvarea Parlamentului.