Experţii despre descinderile SIS asupra unor suspectaţi de pregătirea acţiunilor destabilizatoare

Experţii apreciază pozitiv intervenţiile de vineri ale Serviciilor de Informaţii şi Securitate şi Procuraturii Generale, în urma cărora au fost reţinute mai multe persoane, inclusiv din Mişcarea Antifa, suspectate că ar fi pregătit dezordini în masă după scrutinul parlamentar din 30 noiembrie, transmite IPN. Opiniile au fost expuse în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”.

Directorul Centrului CREDO, Sergiu Ostaf, a declarat că în cazul dacă persoanele respective pregăteau acţiuni violente, cu caracter destabilizator, care nu au nimic cu acţiunile paşnice de protest, atunci intervenţiile organelor de drept sunt justificate. „Dacă existau scenarii de acţiuni violente, organele de forţă erau obligate să intervină. Legislaţia penală pedepseşte nu doar infracţiunea consumată, dar şi tentativa de infracţiune. Procuratura şi SIS va trebui să prezinte societăţii argumente că operaţiunea întreprinsă a fost justificată”, a spus Ostaf.

Fostul angajat al SIS, Ion Leahu, a spus că ar fi fost pregătit un nou scenariu „7 aprilie” pentru zilele de 1 şi 2 decembrie în cazul dacă anumite forţe politice pe care le susţin nu ar fi acumulat numărul aşteptat de sufragii. „Pentru a efectua percheziţie, organul de urmărire penală trebuie să aibă deja unele dovezi asupra persoanei bănuite şi o bănuială rezonabilă că la percheziţie va fi găsit ceea ce se caută. Este cunoscut faptul că Antifa este o mişcare radicalistă, anarhică, ce nu recunoaşte instituţiile statului”, a precizat Leahu.

Cercetătorul Academiei de Ştiinţe, Victor Juc, a apreciat că acţiunea organelor de drept este una ieşită din comun, dar justificată  „Miza scrutinului din 30 noiembrie este foarte mare. Este bine că forţele de ordine au reacţionat, deoarece această mişcare pregătea o lovitură de stat şi dorea să preia puterea în stat încă în luna noiembrie 2013, când autorităţile se aflau la ceremonia de parafare a Acordului de Asociere la Vilnius. Este posibil ca Antifa să aibă acţiuni bine planificate, de lungă durată şi a considerat că a venit timpul să le pună în aplicare, pentru a apăra interesele partidului pe listele căruia candidează liderul acesteia, Grigore Petrenco”, a spus Juc.

Invitatul permanent al emisiunii, Cristian Tabără, a comunicat că mişcarea Antifa are structuri bine organizate la nivel internaţional şi se caracterizează prin acţiuni violente, cu caracter destabilizator. Drept argument a prezentat secvenţe video cu acţiuni ale acestei mişcări în Polonia şi America Latină.

IPN precizează că Grigore Petrenco, şi-a exprimat indignarea pe pagina sa de socializare că a fost reţinut unul din activiştii Antifa, Pavel Grigorciuc, fost lider comsomolist, un apropiat de al lui Petrenco, căruia i se incriminează pregătirea de dezordini în masă, acţiune pentru care Codul Penal prevede de la patru la opt ani privaţiune de libertate.

Petrenco, care a fost anterior unul din fruntaşii Partidului Comuniştilor, a părăsit vara trecută formaţiunea. Petrenco deţine unul din primele zece locuri pe lista electorală a Partidului „Patria”, în care cap de listă este controversatul om de afaceri Renato Usatîi. Anterior, Usatîi a ameninţat liderii din coaliţia de guvernare că, în cazul dacă va fi scos din cursa electorală, va scoate oamenii în stradă şi le va arăta „integrare europeană şi democraţie”. Antifa, care se autopoziţionează ca fiind organizaţie de orientare antifascistă, nu este înregistrată la Ministerul Justiţiei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.