Experţii critică raportul comisiei parlamentare pentru sistemul bancar

Raportul prezentat de către comisia parlamentară pentru elucidarea situaţiei de la BEM şi din sistemul bancar este foarte slab şi nu au existat motive pentru a fi declarat secret de stat. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7 „, transmite IPN.

Invitatul permanent al emisiunii, analistul politic Igor Boţan, consideră acest raport drept unul care nu prezintă interes. „Prezintă interes doar raportul liberalilor, unde evenimentele au fost prezentate în ordine cronologică. Am citit raportul Comisiei parlamentare şi m-am plictisit, aproape nimic nou”, a spus Boţan.

Pe de altă parte, analistul consideră că elementul de noutate a fost adus de către fostul preşedinte al Comisiei Naţionale pentru Piaţa Financiară, Artur Gherman, demis din funcţie la propunerea deputaţilor. „În declaraţiile sale Gherman a recunoscut că deciziile se iau de doi-trei lideri ai partidelor aflate la guvernare. Pentru a lua anumite decizii, factorii decizionali îşi cer voie de la partid. Deci, în această ţară deciziile pe care trebuie să le ia factorii decizionali sunt luate de către câţiva lideri de partid”, a declarat Boţan.

Juristul Pavel Midrigan susţine că acest fenomen, la care s-a referit Boţan, există de mai mult timp. „Despre acest centru decizional al liderilor de partid cunosc încă din anul 2009. Cât priveşte Raportul privind cazul BEM, nu prezintă interes. Sunt decepţionat şi de modul în care s-a discutat. Au declarat secret de stat o informaţie de interes public major, contrar prevederilor constituţionale. Adică moldovenii sunt buni doar pentru a vota şi veni la unele mitinguri, iar ceia ce se întâmplă în ţară n-ar trebui să-i intereseze. După logica lor, Moldova trebuie să rămână locul unde se fac bani grei fără multe eforturi”, a spus juristul.

Şi expertul în drept constituţional Vitalie Catană consideră raportul drept unul slab şi care nu trebuia să constituie secret de stat. „Nu mă aşteptam mult de la acest raport. Nu trebuia secretizat. Există practica CEDO care îi favorizează pe cei care oferă informaţia de interes public", a  spus Catană.

Directorul Centrului „Politicon” Anatol Ţăranu susţine că nu există nimic nou în raportul comisiei, care ar putea fi declarat secret de stat. „Cred că a fost o mişcare a cărui obiectiv a fost înşelarea opoziţiei. A fost ca o bombonică pentru opoziţie. Astfel, lecţia în cazul BEM nu a fost învăţată”, a spus Ţăranu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.