Experții constată progres redus în implementarea Acordului de Asociere cu UE

Către sfârșitul anului 2018, nu se observă evoluții importante, ba dimpotrivă, se constată un progres redus în realizarea Planului Național de Acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE 2017-2019. Gradul total de implementare a Planului, către finele anului trecut, este 31,9%. În aceste condiții, până la sfârșitul anului curent, autoritățile trebuie să-și mărească semnificativ efortul de implementare pentru a reuși finalizarea celor 969 de măsuri rămase. Concluziile se regăsesc într-un raportul alternativ prezentat, astăzi, de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene, transmite IPN.

Autorii raportului constată că, din măsurile evaluate până la sfârșitul anului 2018, au fost realizate 465 de acțiuni. 348 de măsuri sunt în proces de realizare, inclusiv 48 de măsuri cu caracter continuu. Alte 140 de măsuri nu au fost realizate. Totodată, 25 de măsuri au fost îndeplinite înainte de termen.

Potrivit directorului executiv IPRE, Iulian Groza, cel de-al doilea semestru al anului trecut a fost marcat de lipsa unui progres în domeniul dialogului politic și reforme – Titlul II. S-a atestat un regres în ceea ce ține de calitatea dialogului UE-Moldova. Nu există evoluții vizibile în investigarea fraudei bancare. Totodată, se observă practici de justiție selectivă prin tergiversarea examinării apelului în cazul Șor.  Experții mai menționează că  în perioada de referință nu au fost recuperate active fraudate din sistemul bancar. Nu a fost adoptată Legea privind organizațiile necomerciale. Nu a fost inițiat procesul de creare a unei instanțe sau complete de judecată specializate în domeniul anti-corupție. O altă constatare ține de progresul redus, în comparație cu mijlocul anului 2018, în domeniul justiției, libertății și securității – Titlul III.

Rezultatele bune țin de comerțul și aspectele legate de comerț – Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE (ZLSAC) (Titlul V). La acest capitol s-a atestat un progres moderat. Printre principalele realizări se numără creșterea cotei exporturilor moldovenești pe piața UE, care la sfârșitul anului a ajuns la 68,8% din totalul exporturilor Republicii Moldova.

Prezentă la eveniment, Daniela Morari, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a declarat că în 2019 se împlinesc cinci ani de implementare a Acordului de Asociere cu UE. În funcție de viteza și calitatea exercițiului de implementare a angajamentelor în acest an, va putea fi definit următorul document politic de implementare.  

Petru Macovei, facilitator al Platformei Naționale FSC a PaE, a menționat că este tot mai greu de a evalua rezultatele în procesul de implementare, pentru că aceste rezultate, spre regret, sunt tot mai puține, iar 2018 a fost un an în care Republica Moldova a înregistrat regrese la mai multe capitole. „Cinci ani de implementare a Acordului de Asociere, zece ani ai Parteneriatului Estic, este totuși o perioadă în care se putea și trebuia să fie realizat mult mai mult”, a spus Petru Macovei. Potrivit lui, ca urmare a acestor rapoarte, autoritățile trebuie să vină cu acțiuni concrete. Speranța este că, după învestirea Guvernului, lucrurile vor porni din loc.

  • iulian groza despre implementarea prevederilor acordului de asociere.mp3
  •     0
  •   

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.