Experţii comentează vizita lui Rogozin în Moldova

Preconizata vizită pe 9 mai a vicepremierului rus Dmitri Rogozin, la Tiraspol şi Chişinău constituie o sfidare la adresa diplomaţiei moldoveneşti, consideră experţii de la Chişinău. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii  „Fabrika” de marţi seara de la Publika TV, transmite IPN.

Comentatorul politic Alexandru Cauia consideră că această vizită care, potrivit protocolului, urma să fie pregătită cu o lună înainte, reprezintă o palmă peste faţa diplomaţiei moldoveneşti. Elm totuşi, se arată optimist pentru faptul că „este pentru prima data când diplomaţia moldovenească a reacţionat şi l-a convocat pe ambasadorul Federaţiei Ruse pentru a oferi explicaţii”.

Juristul Pavel Midrigan consideră că diplomaţia de la Chişinău urmează să „reacţioneze până la urmă”. „Vicepremierul rus urmează să fie întâmpinat la aeroport, aşa cum sunt întâmpinaţi oficialii de rangul său, să i se pună transport la dispoziţie, să-i fie pregătite întâlniri bilaterale şi să i se dea de înţeles că este obligat să respecte normele protocolare”, a conchis Midrigan.

Fostul reprezeantat al Comisiei unificate de control, Ion Leahu, consideră că oficialul rus ar avea o înţelegere cu PCRM în contextul manifestaţiilor preconizate pentru ziua de 9 mai. „Va veni să provoace şi să ne ameninţe, va semăna frică, apoi îi va mângâia pe cap pe cei nostalgici şi le va promite că totul va fi foarte bine", a spus Leahu.

Participanţii la emisiune au avut o opinie unanimă şi în privinţa faptului ca ziua de 9 mai să devină o zi a concilierii. Jurnalistul Ion Terguţă a precizat că popoarele din Europa deja au uitat obidele din cel de al doilea război mondial, în timp ce în Moldova ziua de 9 mai este folosită de anumite forţe politice pentru a-şi promova interesele. „Aproape că nu au mai rămas veteran idin cel de al doilea război mondial, care s-a terminat cu 69 de ani în urmă. O bună parte din cei care pretind a fi veterani ai celui de al Doilea război mondial  şi ies în stradă cu lozinci provocatoare nu se încadrează în contintingentul de vărsta, luând în considerare că aceşti veterani trebuie să aibă în jur de 90 de ani. Ziua de 9 mai trebuie să devină un fel de paşte al blajinilor, dar nu una a discordiei şi a provocărilor”, a conchis Terguţă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.