Experţii CoE recomandă autorităţilor de la Chişinău să stabilească exact prerogativele procurorilor de diferite nivele
Proiectul noului concept al legislaţiei privind Procuratura R. Moldova a fost discutat la Chişinău joi, 15 noiembrie, în cadrul consultărilor în format lărgit. La reuniune, au participat experţi din partea Consiliului Europei, experţi naţionali şi reprezentanţi ai societăţii civile. Au fost examinate proiectul de lege privind organizarea Procuraturii, proiectul cu privire la Consiliul Superior al Procurorilor şi Legea privind statutul procurorului.
Noua legislaţie cu privire la Procuratura R. Moldova, în linii mari, corespunde standardelor democratice europene, susţine James Hamilton, procuror general al Irlandei, expert din partea Consiliului Europei. Principala remarcă a expertului european se referă la necesitatea de a defini mai exact ce se înţelege printr-un sistem ierarhic şi de a preciza prerogativele procurorilor de diferite nivele ale sistemului. James Hamilton spune că scopul proiectelor de lege ar trebui să fie consacrarea Procuraturii din Moldova ca un organ al cărui scop primar să fie acela al urmăririi penale, şi care să nu mai opereze cu elemente de supraveghere generală pe care le-a moştenit de la modelul de procuratură „sovietică”.
Potrivit lui Jorge Dias Duarte, administrator în cadrul Direcţiei Judiciar şi Programe a Consiliului Europei, cele 3 proiecte de legi au o nouă abordare asupra rolului şi poziţiei Procuraturii generale într-o societate democratică, în sensul că toţi sunt egali în faţa legii şi respectării fiecărui cetăţean. Şi Jorge Dias Duarte este de părere că în lege trebuie să fie stipulat mai clar modalitatea de a da indicaţii de la nivelul superior la cel inferior. Dacă e vorba de autonomie şi ierarhie în structura Procuraturii, trebuie să fie descrisă mai clar această modalitate, a precizat expertul Consiliului Europei.
La rândul său, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu, a spus că democratizarea Procuraturii trebuie înţeleasă în sensul protejării şi respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Să nu uităm, că R. Moldova a făcut parte din URSS şi majoritatea procurorilor au experienţa acestui stat care nu mai există, a declarat Muruianu. Potrivit lui, Procuratura nu trebuie să fie transformată într-o măciucă de răzbunare cu anumite persoane incomode, de violare ascunsă sau vădită a drepturilor omului.
Procurorul General al R. Moldova, Valeriu Gurbulea a declarat presei că este vorba despre o reformă reală a sistemului organelor Procuraturii, care urmăreşte asigurarea independenţei interne şi externe a instituţiei şi o înaltă funcţionalitate a organelor procuraturii. Menirea proiectului este şi de a crea o balanţă ideală între autonomia procurorilor la adoptarea hotărârilor procesuale şi responsabilitatea factorilor de decizie ierarhic superiori ca soluţiile şi comportamentul procurorilor să fie legale şi fondate, a menţionat procurorul general.