Experţii au păreri împărţite privind excluderea partidului „Patria” din cursa electorală

Experţi i şi analiştii politici comentează în contradictoriu acţiunile Comisiei Electorale Centrale şi decizia Curţii de Apel privind excluderea din cursa electorală a Partidului „Patria”, în care primul pe listă este controversatul om de afaceri Renato Usatîi. Opiniile au fost expuse în cadrul emisiunilor „Politica” de la „TV7” şi „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Ion Dron, preşedintele Asociaţiei „Justiţie şi dreptate”, a declarat în cadrul emisiunii „Politica” , că, din punct de vedere juridic, autorităţile au acţionat corect. „Cred că scena politică din Republica Moldova a scăpat de un Ostap Bender. Eu nu văd probleme în aspectele procedurale de care s-au condus autorităţile. Legislaţia interzice finanţarea partidelor din exterior şi autorităţile trebuiau să acţioneze. Problema ar fi dacă autorităţile au acţionat la iniţiativa unui lider politic”, a spus juristul.

Fostul ministru-adjunct de externe, Valeriu Ostalep, consideră că atât excluderea din electorală a lui Renato Usatîi, cât şi percheziţiile la domiciliile activiştilor „Antifa”, nu reprezintă altceva decât o manipulare a electoratului de către partidele de la guvernare. „Deşi nu am văzut documentul care îl incriminează pe Usatîi, pentru mine este clar că e o manipulare sută la sută. Şi nu văd potenţial în cei câţiva tineri ca să răstoarne Moldova”, a declarat Ostalep în cadrul aceleaşi emisiuni.

Viorel Cibotaru, directorul Institutului European de Studii Politice, a salutat excluderea din cursa electorală a formaţiunii care l-a inclus în listă pe Renato Usatîi. „Sunt categoric nemulţumit că autorităţile au permis lansarea în politica moldovenească a acestui personaj dubios, care a încălcat toate normele etice şi morale. Am întâlnit foarte mulţi cetăţeni, care erau pe de-a dreptul stupefiaţi de faptul că autorităţile nu i-au măsuri cu Usatîi. De această dată mă asociez cu organele de drept, cu clasa politică şi cu cetăţenii. Nu înţeleg de ce se face atâta zarvă şi sunt învinuite de implicare partidele de la guvernare, deoarece electoratul lui Usatîi nu va vota pentru ei, voturile lor se vor duce la partidele din opoziţie” a declarat Cibotaru la „Politica”.

Pe de altă parte, analistul politic Alexei Tulbure s-a arătat indignat de excluderea Partidului „Patria” din electorală. „Autorităţile au procedat în stilul anilor 30. Este imposibil ca timp de o oră să studiezi un dosar de peste 600 de pagini, după cum pretind cei de la CEC. Partidul „Patria”, pur şi simplu, a fost pedepsit selectiv. De ce n-a fost scos din campania electorală şi Partidul Democrat? Ultimele două concerte din Piaţa Marii Adunări Naţionale, care costă fabulos, reprezintă un temei foarte serios pentru excluderea acestei formaţiuni din cursa pentru parlamentare”, a spus Tulbure.

Analistul politic Roman Mihăeş a declarat în cadrul emisiunii „Fabrika” că Renato Usatîi a picat prosteşte cu câteva milioane, după ce au fost puse în joc sute de milioane. „Probabil că l-au dus în eroare contabilii. Dar a fost comisă o încălcare de lege şi a trebuit să răspundă pentru aceasta”, a punctat Mihăeş.

Expertul în drept internaţional, Vitalie Gămurari, a declarat în cadrul aceleaşi emisiuni că acest caz trebuie să devină un precedent pentru ţara noastră. „Acest caz trebuie să devină un exemplu şi pentru alţii, că în acest stat sunt nişte reguli, care trebuie respectate”, a conchis expertul. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.