Experţii apreciază pozitiv vizita preşedintelui belarus la Chişinău

Experţii moldoveni consideră că Republica Moldova va avea de câştigat în urma vizitei preşedintelui belarus la Chişinău, dar şi Alexandr Lukaşenko, la rândul său, urmăreşte anumite interese. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunilor analitice de la posturile de televiziune  „Moldova 1” şi „Publika TV”, transmite IPN.

Directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, Viorel Cibotaru, a declarat în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1” că, din cauza regimului Lukaşenko, Republica Belarus s-a pomenit într-o izolare totală din partea Occidentului, iar acum , venind pe post de pacificator în Republica Moldova, care suportă consecinţele embargoului rusesc, încearcă să amelioreze relaţiile cu Vestul şi să-şi facă capital politic înainte de scrutinul prezidenţial. Potrivit lui Cibotaru, Republica Moldova trebuie să beneficieze de această vizită a lui Lukaşenko. „Aştept o ameliorare a situaţiei în contextul pozitiv al vizitei lui Lukaşenko”, a spus Viorel Cibotaru.

Analistul politic Vitali Andrievschi a spus în cadrul aceleaşi emisiuni că, probabil, Lukaşenko ar avea frică că Vladimir Putin, urmărind scopurile proiectului său „Novorossia”, să nu provoace acţiuni de separatism şi pe teritoriul Belarusului. „Nu este exclus că lui Aleksandr Lukaşenko îi este frică de separatism. De aceia el vrea să aibă relaţii cu Ucraina şi Republica Moldova, iar prin intermediul lor, să-şi amelioreze şi relaţiile cu Occidentul”, a conchis Andrievschi.

Comentatorul politic, Roman Mihăeş,  a declarat în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV” că susţinerea Belarusului a venit ca un colac de salvare pentru Republica Moldova în condiţiile embargoului rusesc, însă prin această susţinere Lukaşenko urmăreşte anumite scopuri. „Are Belarusul un interes, să-şi vândă produsele în Europa prin Moldova. Prin apropierea cu Moldova se apropie de Europa", a punctat analistul.

Doctorul în drept Alexandru Cauia, de asemenea, susţine că prin apropierea de Republica Moldova Lukaşenko vrea să ajungă la piaţa europeană pentru desfacerea propriilor produse .

Directorul adjunct al Institutului de Cercetări Juridice şi Politice a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Victor Juc, consideră vizita liderului belarus una pozitivă. „Lukaşenko nu a propagat în Moldova ideea Uniunii Vamale şi a spus că nu vede impedimente în faptul că Moldova a ales vectorul european. Din discursul lui Lukaşenko pot fi extrase două idei fundamentale: în relaţiile statelor noastre ar trebui să prevaleze interesul naţional şi coexistenţa paşnică", a conchis Victor Juc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.