Experți: Tensiunile dintre Ucraina și Rusia – extrem de primejdioase pentru pacea continentală

Suntem în pragul unor evenimente nefaste care ar putea afecta nu doar Ucraina, ci și Republica Moldova. Previziunile sumbre vin din partea fostului vicepremier pentru reintegrare, Vlad Kulminski, dar și a fostului deputat, Igor Munteanu. Potrivit celor doi, Federația Rusă dorește o recunoaștere la nivel internațional a teritoriilor anexate, iar o eventuală invazie în Ucraina va pune pe pauză și planurile Republicii Moldova de integrare europeană, notează IPN.

Mobilizarea forțelor ruse la granița cu Ucraina și amenințările repetate din partea Moscovei privind un eventual „răspuns militar și tehnic” la adresa Occidentului, trezesc îngrijorare și la Chișinău. Fostul vicepremier pentru reintegrare, Vlad Kulminski, spune că traversăm o perioadă extrem de periculoasă pentru pacea regională.

„Rusia nu ar fi venit cu un asemenea ultimatum, dacă n-ar fi fost pregătită să meargă până la capăt. Și asta este cel mai periculos. Statele mari nu vin cu amenințări, dacă nu sunt pregătite să le execute. Ceea ce cere acum Federația Rusă, este ca să se ajungă la o înțelegere cu Occidentul în privința sferelor de influență din fosta Uniune Sovietică. Acum se încearcă să se ajungă la un acord juridic care ar diviza acest spațiu de influență și asta deja înseamnă un nivel maxim al tensiunilor. Cred că suntem în pragul unor evenimente dificile care vor afecta nu doar Ucraina, ci și Republica Moldova, și întregul spațiu postsovietic”, a spus Vlad Kulminski, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Și fostul deputat al Platformei DA, Igor Munteanu, spune că toate planurile Republicii Moldova ar putea să se estompeze, dacă începe o expansiune militară în Ucraina. De asemenea, potrivit lui Munteanu, Republica Moldova având o capacitate de reziliență extrem de modestă, va fi doar un spectator la eventuale scenarii sângeroase în Ucraina.

„În ultima săptămână, Federația Rusă a mobilizat rezerviști. În toate planurile ofensive ale Federației Ruse, rezerviștii reprezintă al doilea val care asimilează teritoriile ocupate. Al doilea lucru pe care l-a rostit chiar Serghei Șoigu (ministrul rus al apărării – n.r.) este că, după datele serviciului rus de cercetare, au fost identificate „substanțe toxice aruncate de specialiștii americani în zona Donețkului, ca aceste substanțe chimice să omoare populația”. Toată această căutare de pretexte reprezintă o amenințare serioasă. Acum Federația Rusă, prin președintele Putin, încearcă să obțină din partea Occidentului recunoașterea, prin garanții, a teritoriilor pe care le-a anexat. Momentul este extrem de primejdios pentru stabilitatea continentală”, a spus Igor Munteanu.

Potrivit ministrului ucrainean al Apărării, Alexei Reznicov, Federația Rusă are peste 94.000 de militari la granița cu Ucraina și e posibil ca aceasta să declanșeze o ofensivă militară la sfârșitul lunii ianuarie. Oficialul ucrainean nu exclude posibilitatea unui conflict militar la scară mare”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE