Subiectul drepturilor omului este unul care necesită multă documentare din partea jurnaliștilor, iar pentru acest lucru este necesară instruirea continuă a reprezentanților mass-media. Opinia aparține experților Centrului Media care au realizat o evaluare a articolelor de presă publicate la subiectul drepturilor omului. Potrivit evaluării experților, subiectul drepturilor omului apare doar tangențial în presa din Republica Moldova, deși importanța lui este vitală pentru dezvoltarea unei societăți democratice, notează IPN.
Proiectul „Libertatea de exprimare în Moldova: creșterea potențialului jurnaliștilor în promovarea drepturilor omului” este realizat de Centrul Media în parteneriat cu HomoDiversus și are scopul de a îmbunătăți abilitățile reprezentanților mass-media în promovarea drepturilor omului la nivel comunitar. În cadrul proiectului au fost evaluate 12 articole de presă, care au abordat subiectul drepturilor omului.
„Scopul nostru a fost să comparăm calitatea materialelor jurnaliste publicate până la demararea proiectului și materialele scrise după instruire. Subiectul materialelor de presă a fost lăsat la discreția jurnaliștilor, e vorba de 12 articole de presă publicate. Sperăm că grație proiectului nostru, după instruirea jurnaliștilor, vom identifica schimbări la nivelul calității articolelor, în privința stilului în care sunt scrise, a temelor abordate. Pentru noi principalii indicatori ai calității au fost cei care vizează abordarea subiectului drepturilor omului, includerea în articole a opiniilor experților în domeniul drepturilor omului. Rezultatele evaluării arată că mai mult de jumătate dintre jurnaliștii participanți au reușit să abordeze corect domeniul drepturilor omului. Doi participanți au fost evaluați cu calificativul bine și foarte bine. Din experiența proiectelor trecute știam că abilitatea jurnaliștilor de a scrie la acest subiect este cam scăzută, iar evaluarea noastră a confirmat acest lucru. Concluziile noastre sunt că în presă articole la subiectul drepturilor omului sunt destul de puține, cele mai multe sunt scrise în format de știre, adică sunt foarte puține materiale analitice”, a spus expertul în domeniul drepturilor omului, Mihaela Ajder, în cadrul unei conferințe de presă.
„Acesta este al patrulea proiect implementat de Centrul Media în parteneriat cu HomoDiversus, care vizează dezvoltarea jurnalismului de calitate, îmbunătățirea abilităților jurnaliștilor și promovarea drepturilor omului prin intermediul mass-media. La începutul anului viitor va avea loc o nouă evaluare a articolelor de presă, care ne va permite să facem analiza comparată”, a spus președintele Centrului Media, Luiza Doroșenco.
Proiectul reunește jurnaliști din diverse regiuni ale țării, precum regiunea transnistreană, UTA Găgăuzia, centrul și nordul Republicii Moldova. Scopul proiectului este de a crește potențialul mass-media în abordarea adecvată a problemelor legate de drepturile omului.
„Această analiză a demonstrat încă o dată cât de importantă este perfecționarea gradului de profesionalism al jurnaliștilor în abordarea subiectelor legate de domeniul drepturilor omului. Multe dintre știrile sau materialele jurnaliștilor ating tangențial tema drepturilor omului, dar jurnaliștii nu întotdeauna reflectă această tematică prin prisma drepturilor omului, nu dezvoltă subiectul în mod corespunzător. De aceea, training-urile și instruirile sunt un instrument foarte important care trebuie luat în considerare. În acest sens noi am organizat cursuri de instruire, webinare tematice, sperând astfel să îmbunătățim abilitățile jurnaliștilor”, a spus președintele Centrului HomoDiversus, Vitalie Popov.
Proiectul „Libertatea de exprimare în Moldova: creșterea potențialului jurnaliștilor în promovarea drepturilor omului” constă din două etape principale: instruirea jurnaliștilor și elaborarea materialelor de presă, punând în practică cunoștințele dobândite cu sprijinul experților. Materialele de presă elaborate în cadrul proiectului sunt publicate în presa națională și postate și platforma www.mediacenter.md