Experți în energetică contestă concursul desfășurat de către Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului pentru alegerea directorului ANRE. Aceștia susțin că, încă înainte de desfășurarea concursului, au înaintat o petiție pentru modificarea regulamentului de selectare a directorului ANRE, dar n-au primit niciun răspuns de la reprezentanții comisiei. Declarațiile au fost făcute în conferința de presă „Grave încălcări la concursul privind selectarea directorului ANRE”, desfășurată la IPN.
„Concursul trebuia să demonstreze partenerilor de dezvoltare, FMI, Delegației UE, Secretariatului Comunității Energetice că în Moldova se începe, în sfârșit, depolitizarea reglementării activității în energetică” , a spus Victor Parlicov, unul dintre candidați.
Un alt expert, Sergiu Tofilat, spune că cei care au evaluat candidații nu au cunoștințele necesare în domeniul energetic. Mai mult, în regulamentul aprobat de comisie sunt aspecte care contravin legislației în energică. Iar cerința potrivit căreia candidații trebuie să aibă zece ani experiență este abuzivă. Alt aspect invocat de expert este grila și criteriile folosite în evaluare. „Sunt lucruri care nu au tangență cu activitatea ANRE”, a opinat Sergiu Tofilat. Printre criteriile lipsite de relevanță, în opinia sa, acesta a enumerat cunoașterea limbii române și engleze, cunoștințele macroeconomice sau abilitățile de comunicare. Pentru abilitățile de comunicare punctajul maxim a fost de 10 puncte din cele 100 pe care le putea acorda un membru al comisiei parlamentare.
Sergiu Ungureanu, candidat pentru funcția de director ANRE, a remarcat că presa nu a fost lăsată să filmeze concursul și spune că există o mulțime de semne de întrebare legate de transparență. Ungureanu declară că în cadrul concursului nu i-au fost puse întrebări legate de poziția pentru care candida, ci despre o petiție anterioară depusă la Parlament.
Dionis Cenușă, expert în relații internaționale, se întreabă de ce Tudor Copaci, cel care a fost selectat într-un final pentru funcția de director ANRE, are 821 de puncte dacă doar opt deputați au făcut evaluarea și fiecare putea oferi cel mult câte 100 de puncte.
Încă un expert, Nicolae Răileanu, afirmă că punctajul inițial oferit de deputații Partidului Liberal îl plasau pe Victor Parlicov pe locul 1, însă în urma intervenției lui Ștefan Creangă, președintele Comisiei economie, buget și finanțe pe lângă Mihai Ghimpu, președintele PL le-a indicat parlamentarilor cui să ofere punctajul. Numirea lui Copaci la ANRE face parte din același plan ca și numirea lui Vasile Botnari la Moldovagaz. Nicolae Răileanu contestă integritatea lui Copaci. „Când era director al Agenției Proprietăți Publice, Copaci a vândut un lot pământ cu prețul de trei sute și ceva de mii de lei, iar peste câteva luni cumpărătorul a pus lotul în gaj cu valoarea de 1.800.000 euro”, afirmă Răileanu.
Experții în energetică solicită Parlamentului publicarea înregistrărilor procesului de intervievare a tuturor candidaților și publicarea stenogramelor de la audieri. O a doua solicitare este prezentarea listei membrilor Comisiei de selectare care au participa la audierea fiecăruia dintre candidați. La fel, se cere publicarea formularelor de evaluare pentru toți candidații, completate cu notele membrilor comisiei.
Comisia economie, buget și finanțe l-a selectat și-l va propune pe Tudor Copaci plenului Parlamentului pentru a fi votat director ANRE.