În timp ce unii experţi consideră anularea imunităţii deputaţilor drept o oportunitate pentru eradicarea fenomenului corupţiei, alţii sunt de părerea că imunitatea nu reprezintă un impediment pentru ca deputaţii să poată fi cercetaţi penal. Opiniile contradictorii au fost expuse în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.
Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, optează pentru păstrarea imunităţii parlamentare. „Consider că imunitatea parlamentară trebuie păstrată. Mai ales că în Republica Moldova puterea obstrucţionează opoziţia. În Republica Moldova s-a ajuns la aceea că mai întâi se fac reţineri, apoi se aduc probele”, a argumentat Juc.
Şi analistul politic Corneliu Ciurea consideră că imunitatea parlamentarilor trebuie păstrată. „Să luăm, de exemplu, cazul Filat. Chiar dacă a avut imunitate, acesta se află în arest, iar Ilan Şor, care nu a beneficiat de imunitate, este liber. Cred că imunitatea nu joacă niciun rol, dacă cineva trebuie să fie arestat”, a spus analistul.
Pe de altă parte, Teodor Cârnaţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturi, consideră anularea imunităţii o necesitate urgentă. „Imunitatea constituie un impediment pentru cercetarea penală, în special a cazurilor de corupţie. Toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi trebuie să răspundă pentru faptele comise”, a spus magistratul.