Experţi despre campania electorală pentru alegerea başcanului din autonomia găgăuză

Experţii acuză autorităţile de la Chişinău că nu au acordat atenţia cuvenită problemelor din autonomia găgăuză, din care cauză scrutinului preconizat pentru 22 martie ar putea fi câştigat de către un candidat susţinut făţiş de Moscova. Criticile au fost aduse în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Mihail Sirkeli, preşedinte al Centrului „Piligrim-Demo” din Comrat, este de părerea că Chişinăul va fi principalul vinovat, dacă alegerile din autonomie vor fi câştigate de către un candidat pro-rus. „Guvernul de la Chişinău  a lăsat de izbelişte Găgăuzia, iar acum, cu o săptămâna înainte de alegerea başcanului este prea târziu  să mai poată face ceva. Dacă e să ne exprimăm mai ironic, noul başcan va fi un guvernator al unei gubernii ruseşti. Chişinăul a pierdut în faţa televiziunilor ruseşti, care au format mentalitatea găgăuzilor. O altă caracteristică a acestui scrutin este că nu se vorbeşte deloc despre programele candidaţilor”, a spus Sirkeli.

Corneliu Ciurea, expert IDIS „Viitorul”, de asemenea, susţine că Chişinăul nu mai poate să se implice în politica din autonomie, dar recomandă conducerii Republicii Moldova să convină asupra susţinerii unui singur candidat.. „Un singur candidat susţinut de către Chişinău ar avea mai multe şanse decât mai mulţi candidaţi susţinuţi de diferite partide. În general, autorităţile de la Chişinău, începând cu anul 2012, au dus o politică incorectă, distructivă faţă de autonomia Găgăuză, bazată pe intrigi. Sper că găgăuzii nu vor accepta un scenariu dur şi nu vor înrăutăţi relaţiile cu Chişinăul”, a spus expertul.

Invitatul permanent al emisiunii, analistul politic Igor Boţan, a opinat că autonomia găgăuză ar putea fi folosită de Moscova pentru federalizarea Republicii Moldova. : „Cred că Igor Dodon îşi pregăteşte un teren pentru federalizarea Moldovei. Irina Vlah va fi folosită în acest scop”, a spus analistul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.