Experţi analizează riscurile Republicii Moldova în contextul semnării Acordului de asociere cu UE

Oligarhii şi corupţia reprezintă principalele riscuri pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV7, transmite IPN.

Analistul politic Nicolae Chirtoacă a declarat în cadrul emisiunii că „oligarhii moldoveni nu se vor împăca cu ideea de a pierde controlul asupra statului şi a fluxurilor băneşti. Din acest motiv vor pune piedici asupra implementării prevederilor Acordului. Noi avem nevoie de acele reforme care sunt stipulate în acest acord pentru finalizarea tranziţiei şi modernizarea Republicii Moldova. Dar obstacolul intern şi riscul major sunt oligarhii şi partidele oligarhizate”, a declarant Chirtoacă.

Analistul Anatol Ţăranu, preşedintele Centrului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”, este de părere că, după semnarea Acordului, prolema oligarhilor ar putea fi diminuată. „Uniunea Europeană nu ne va cere niciodată să scoatem oligarhii în stradă şi să-i executăm. Dar va cere nişte reguli clare ca problema să nu mai persiste”, a conchis Ţăranu. Analistul a mai spus că pe lângă problema oligarhilor, mai există şi alte riscuri. „Este o etapă importantă pentru Moldova. Este o etapă nouă. Însă data de 30 noiembrie ne va arăta, dacă ţara va continua acest parcurs european. Există o sumedenie de factori interni şi externi care dau de înţeles că aici poate fi o belea mare. Cred că în continuare este nevoie de maximă vigilenţă în acest sens”, a conchis Ţăranu.

Corneliu Ciurea, expert IDIS „Viitorul”, consideră că, după semnarea Acordului de Asociere, Republica Moldova se va confrunta cu mai multe dezavantaje. „Cred că luptele politice vor continua. La fel şi această oscilare între Est şi Vest”.

Fostul deputat comunist Victor Stepaniuc a declarat în cadrul aceleaşi emisiuni că după semnarea Acordului în Republica Moldova nu se va schimba nimic spre bine. „Cred că în următorii ani nu se va schimba nimic decisiv, noi o să avem probleme mari, în special cele economice. Nu cred în reforme sau în lupta cu corupţia”, a conchis Stepaniuc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.