Expertă anticorupție: PAS a concentrat toate reformele în mâinile a doi oameni

Societatea civilă și unele forțe extraparlamentare se arată nemulțumite de felul în care decurge reforma justiției demarată de guvernarea PAS. Potrivit expertei anticorupție, Cristina Țărnă, guvernarea a lăsat la discreția unui număr foarte mic de oameni reforma justiției, ignorând consultările publice și atragerea în sistem a oamenilor profesioniști. De cealaltă parte, reprezentanții guvernării spun că veritabila reformă a justiției va începe odată cu curățarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) de corupți prin punerea în aplicare a mecanismului de pre-vetting, notează IPN.

Reprezentanții societății civile spun că reformele în domeniul justiției inițiate de PAS au loc netransparent, fără implicarea profesioniștilor în domeniu și sunt coordonate de un număr redus de oameni ale căror cunoștințe nu pot cuprinde toate domeniile justiției.

„Atunci când 2-3 oameni fac toate reformele, ei nu le pot face pe toate concomitent. Nu trebuie implicați doar 2-3 oameni, ci trebuie atrași profesioniști pe diferite domenii și trebuie create platforme de consultări publice cu specialiștii din aceste domenii. Atât timp cât PAS nu va face acest lucru și va concentra toate reformele în mâinile a 2 oameni, tot vom sta și vom aștepta reformele. Măcar de am avea certitudinea că acești 2-3 oameni știu ce fac, eu nu mă îndoiesc că intențiile sunt bune, dar am mari dubii în privința competențelor pe toate domeniile”, a spus experta anticorupție, Cristina Țărnă, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Și liderul Partidului Schimbării se arată nemulțumit de reforma justiției, menționând că numirile scandaloase din ultima perioadă nu fac decât să erodeze imaginea PAS în fața alegătorilor. Ștefan Gligor spune că echipa pe care și-o va crea Iulian Rusu la CNA va reprezenta hârtia de turnesol care va arăta adevăratele sale intenții.

„Este regretabil faptul că PAS n-a înțeles că problema justiției în Republica Moldova nu poate fi soluționată cu jumătăți de măsură. CNA și Procuratura Anticorupție este acea mlaștină care vă absoarbe. În loc să veniți cu un bisturiu, cu claritate la capitolul strategie, v-ați apucat să lucrați cu aceste instituții. Ați modificat componența CSP care a făcut un șir de numiri regretabile. Oamenii numiți au legături, cumătrisme, istoric. Numirea adjuncților la CNA de către Iulian Rusu ne va spune ce fel de numire a fost asta. S-a început un proces de destabilizare a statului nostru și el este alimentat de greșelile pe care le face guvernarea”, a spus liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor.

În replică, deputatul PAS, Vasile Grădinaru, spune că atunci când este vorba despre reforma justiției, guvernarea trebuie să combine elementul rapidității cu cel al legalității, întrucât societatea așteaptă urgent o curățare a sistemului de corupți. 

„Ce ține de CNA, abia l-am numit pe băiat și o să facă treabă. Pentru a face schimbări profunde am votat pre-vetting-ul. Va începe procesul, până la sfârșitul lunii mai vor fi evaluați candidații la CSP și CSM și vom avea instituții noi care vor începe curățarea. Cei care evaluează nu au niciun fel de afiliere politică. Pe de o parte, societatea civilă ne-a criticat că nu vorbim mult, pe de altă parte, vreți rezultate. Trebuie să ne mișcăm repede pentru că oamenii zboară în Anglia și e greu să-i aducem acasă. Noi trebuie cât mai repede să curățăm sistemul ca să fie posibil să-i reținem”, a spus deputatul PAS, Vasile Grădinaru.

Ieri Parlamentul l-a numit director al Centrului Național Anticorupție pe Iulian Rusu care până atunci a exercitat funcția de secretar de stat la Ministerul Justiției. Numirea a fost aprobată cu votul deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.