Eficacitatea negocierilor în formatul 5+2 depinde, în prezent, de diverşi factori politici externi şi interni din Republica Moldova şi regiunea transnistreană. La etapa actuală, nimeni nu aşteaptă de la negociatori progrese speciale, şi este ceva firesc. De această părere este expertul în domeniul transnistrean, aşa-zisul ex-ministru al afacerilor externe al regiunii transnistrene, Vladimir Yastrebchak, care s-a expus în cadrul unui interviu publicat în buletinul informativ „Realităţi Nistrene”, realizat de IDIS Viitorul, transmite IPN.
„Acum formatul 5 +2 este o foarte importantă platformă de negociere pentru a menţine relaţiile dintre părţi şi pierderea acestei platforme nu este benefică nimănui. În plus, participanţii la negocierile în formatul 5+2, cu tot respectul pentru ei, nu sunt actorii care iau decizii în cadrul negocierilor – este responsabilitatea conducerii de vârf a părţilor”, a spus Vladimir Yastrebchak.
Continuarea procesului de negocieri este un semn bun, crede expertul. „Altceva este că, desigur, există o aşteptare publică privind progresele în soluţionare, dar ea are limite clare atât în Republica Moldova, cât şi în Transnistria: fiecare dintre părţi doreşte ca progresul să fie realizat pe seama concesiilor de partea cealaltă”.
Referindu-se la informaţia care a apărut din presa rusă privind introducerea de către Rusia a 8 elicoptere în Zona de Securitate, Vladimir Yastrebchak, a declarat că între Ucraina şi Rusia a fost semnat şi funcţionează un acord interguvernamental privind tranzitul de încărcături cu caracter militar pentru trupele ruse din regiunea transnistreană (1995). Acordul nu prevede consimţământul ţărilor terţe, inclusiv al Moldovei, ca o precondiţie pentru trecerea prin Ucraina a încărcăturilor de tranzit din Rusia. În consecinţă, din punct de vedere legal, cerinţele ucrainene nu au un motiv întemeiat.
„Din punct de vedere politic, Kievul ca şi Occidentul, porneşte de la necesitatea de transformare a operaţiunii de pacificare, şi, prin urmare, oficialii ucraineni fac declaraţii cu privire la interzicerea tranzitului. Aş vrea să subliniez faptul că această decizie nu este una legală, ci politică. Dacă Moscova va considera într-adevăr necesară revenirea elicopterelor la starea de „alertă”, atunci ea va fi capabilă să o facă. În acelaşi timp, Moscova are o opţiune de rezervă: readucerea elicopterelor sub conducerea GOTR, formal - pentru a asigura o mai mare protecţie a depozitelor de muniţii din Colbasna”, mai consideră Vladimir Yastrebchak. De aceea, spune expertul, Chişinăul ar trebui să analizeze ce este mai bine: să insiste în perseverenţa sa şi să se aleagă cu o decizie unilaterală, dar destul de legitimă din partea Rusiei, sau să facă un compromis, păstrând, în acelaşi timp, controlul asupra situaţiei şi utilizării elicopterelor.