Expert-Grup: Reuşita asocierii cu UE depinde de creşterea presiunii asupra politicului

Ratificarea Acordului de Asociere cu UE reprezintă un pas istoric pentru Republica Moldova şi reprezintă o oportunitate pentru asigurarea dezvoltării. Totuşi, reuşita implementării prevederilor acestuia, materializată în creşterea calităţii vieţii, depinde direct de implicarea activă a societăţii şi creşterea presiunii asupra clasei politice pentru a promova reformele asumate. De această părere este Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, transmite IPN.

În publicaţia sa lunară „Realităţi economice”, centrul menţioenază că Acordul oferă cadrul necesar pentru reformarea autentică a ţării, iar UE se angajează să susţină ferm procesul de democratizare a şi modernizare a ţării. Pe dimensiunea economică vor fi create precondiţiile necesare pentru facilitarea circulaţiei mărfurilor, serviciilor, capitalului, şi a forţei de muncă, fapt ce va stimula creşterea.

Totuşi, Acordul comportă o serioasă provocare – tergiversarea sau promovarea doar formală a unor reforme importante ar putea menţine ţara într-o zonă a subdezvoltării. Deficitul de resurse instituţionale şi financiare de care dispune ţara ar putea face dificilă promovarea reformelor. În acelaşi timp, reacţia nocivă din partea Federaţiei Ruse, care deja a introdus bariere pentru exportul produselor din Republica Moldova, creează o constrângere suplimentară. În acest context, este necesară creşterea presiunii asupra politicienilor ca să promoveze reformele necesare.

Referindu-se la decizia Federaţiei Ruse de a stopa importul de fructe şi conserve moldoveneşti, Expert-Grup constată că este evident că această decizie are la bază doar un motiv politic. Federaţia Rusă pedepseşte Republica Moldova pentru semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere cu UE. În acest context Republica Moldova trebuie să întreprindă măsuri ce ar diminua efectul interdicţiilor ruse.

Identificarea unor noi pieţe de desfacere, susţinerea financiară a exportatorilor care au fost prejudiciaţi de măsurile prohibitive sunt soluţii ce pot fi aplicate în această situaţie. În acest context este binevenită decizia UE de a majora cotele pentru exportul de fructe şi struguri din Republica Moldova pe piaţa europeană şi de a urgenta aplicarea prevederilor Zonei de comerţ liber din 1 august.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.