Expert-Grup recomandă o planificare mai riguroasă a proiectelor finanţate din surse externe

Experţii Centrului analitic Independent „Expert -Grup”, care au examinat mai multe rapoarte de audit ale Curţii de Conturi, recomandă o planificare mai riguroasă a proiectelor finanţate din exterior. În cadrul unei conferinţe de presă, experţii au declarat că în privinţa la performanţa mai multor proiecte finanţate din surse externe există mari rezerve, transmite IPN.

Economista Centrului, Tatiana Savva, a declarat că de aceasta dată, au fost selectate rapoartele de audit ale Curţii, prezentate în a doua jumătate a anului trecut şi în care este apreciată performanţa obţinută în cadrul implementării unor proiecte finanţate din surse externe. Este vorba despre proiectul de reformare a securităţii frontierei de stat, implementat de MAI şi finanţat de UE. La fel, este vorba despre proiecte în domeniul educaţiei şi asistenţei sociale, susţinute de Uniunea Europeană, Banca Mondială şi alţi donatori externi, valoarea acestora ridicându-se la un miliard de lei.

„Curtea de Conturi a constatat că banii au fost utilizaţi corect, conform destinaţiei convenite iniţial cu donatorii. Marea majoritate a acţiunilor prevăzute în proiecte au fost realizate. De exemplu, în proiectul de reformare a securităţii frontierei, implementat de MAI, Serviciul Vamal şi alte instituţii, realizarea acţiunilor a fost în proporţie de 97%”, a declarat Tatiana Savva.

Cât ţine de performanţa acestor proiecte rezervele experţilor, deocamdată, sunt mari. Tatiana Savva a adus drept exemplu proiectele care prevăd elaborarea unor sisteme informaţionale automatizate. În cadrul proiectelor au fost instruiţi funcţionari publici pentru gestionarea lor. În ansamblu, în ultimii doi ani circa 300 de funcţionari publici au beneficiat de instruire, însă jumătate din ei au plecat să activeze în sectorul privat din cauza remunerării insuficiente. Transferul de cunoştinţe nu a avut loc şi nu întâmplător aceste sisteme nu funcţionează, deşi pentru crearea lor s-au cheltuit mulţi bani. La fel, nu se alocă mijloace pentru întreţinerea sistemelor.

Expertul Dumitru Budianschi a subliniat în context că a o cauză a acestei situaţii ar fi carenţele în planificarea unor asemenea proiecte. Potrivit lui, dacă, de exemplu, sunt necesare acele sisteme informaţionale automatizate, atunci ministerele şi alte autorităţi trebuie să planifice resurse pentru întreţinerea lor ulterior.

Totodată, nu a fost exclusă în totalitate, practica vicioasă – atâta timp, cât proiectele beneficiază de finanţare externă, activităţile în cadrul acestora sunt interesante, inclusiv cele de informare a publicului larg despre rezultatele aşteptate şi realizate. Însă ele încetează, când această finanţare nu mai există.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.