Expert-Grup propune un şir de măsuri menite să relanseze activitatea în construcţii
Garantarea de către stat a contribuţiei băneşti iniţiale necesare în construcţia unei locuinţe ar facilita accesul populaţiei la creditele ipotecare, se menţionează în studiul „Sectorul Construcţiilor. Stabilirea termenului pentru o nouă decolare”, realizat şi prezentat miercuri, 9 decembrie, de Centrul analaitic independent Expert-Grup.
Precum transmite Info-Prim Neo, Adrian Lupuşor, autorul studiului, analizează evoluţia sectorului construcţiilor în anii 2000-2007, determinată, în special de cererea sporită la produsele imobiliare.
„Căderea care a urmat şi care continuă şi în prezent impune intervenţia de urgenţă a statului în vederea redresării declinului, dar şi în vederea identificării unui nou model de activitate a sectorului, bazat pe dezvoltăre calitativă şi echilibrată”, a specificat Lupuşor.
Alte propuneri ţin de anularea TVA asupra lucrărilor de construcţie a locuinţelor pe o perioadă de 2-3 ani, costul acestei măsuri s-ar solda cu circa 300 mlnlei anual, demararea programelor infrastructurale finanţate de la bugetul de stat şi din sursele externe atrase, stimularea companiilor dezvoltatoare, care au început să colecteze fonduri adiţionale de la populaţie, formându-se în asociaţiii cu scopul finalizării unor proiecte imobiliare cu grad avasat de finalizare, simplificarea în contuinuare a procedurilor de eliberare a permiselor şi certificatelor nesesare în construcţii.
Aceste măsuri urmează să fie întreprinse imediat, căci sectorul deja necesită resuscitare, afirmă autorii.
Pe termen mediu, Expert-Grup recomandă ca statul să procure blocurile cu un grad de finalizare mai mic, să investească pentru încheierea lucrărilor şi să repartizeze mai apoi apartamente categoriilor vulnerabile de populaţie.
O propunere pe termen lung ar fi dezvoltarea unor programne ipotecare de stat pentru tinerele familii şi alte categorii de cetăţeni prin intermediul implementării sistemului privat de pensii şi canalizării resurselor financiare atrase în construcţia locativă.
În studiu se menţionează că în anii 2003-2007 s-a înregitrat o creştere volumului lucrărilor în antrepriză de 6,3 ori. Numărul companiilor de construcţii cu capital privat s-a majorat de 2,5 ori, iar a angajaţilor în sector a sporit în această perioadă de la 44 mii la 76 mii de persoane.