Expert-Grup prognozează o creştere economică pentru 2011 de 5,7%
Centrul analitic Expert-Grup şi-a revizuit prognozele şi prevede o creştere a Produsului Intern Brut, în 2011, de până la 5, 7%, mai mare decât cea preconizată de guvern de 4,5%, transmite Info-Prim Neo
„Revizuirea a fost condiţionată de evoluţia mai puternică a volumului comerţului cu amănuntul, a volumului serviciilor prestate populaţiei. S-au observat schimbări pozitive în evoluţia numărului de ore ocupate în ultimul trimestru al anului precedent, ceea ce nu a permis majorarea ratei şomajului, sunt şi alte semnale pozitive”, a specificat Valeriul Prohniţchi, director executiv Expert-Grup.
Prezentând numărul de rând al publicaţiei lunare „Realitatea Economică”, ce înserează o serie de analize a evoluţiilor economice în Republica Moldova în anul trecut şi în primele două luni ale anului curent, Prohniţchii a reiterat că ritmul de revenire din criză a Moldovei l-a depăşit cu mult pe cel al multor ţări din regiune, inclusiv al ţărilor vecine, dar motorul principal al creşterii economice obţinute a fost consumul.
„Şi, probabil, va rămâne şi în continuare, deoarece investiţiile în capitalul fix au scăzut puternic în 2009 şi a avut o recuperare limitată în 2010, astfel că nu se va reuşi, probabil, în 2011 să fie schimbat modelul economic pe unul bazat pe investiţii şi majorarea exporturilor, menţinându-se cel existent bazat în special pe consum”, a spus expertul.
Chiar dacă a fost mai moderată în termeni anuali, inflaţia comportă riscuri mari pe termen scurt şi mediu, deoarece creşterea preţurilor la combustibil continuă şi va avea efecte în lanţ atât în prima jumătate a anului, cât şi în a doua, prin sporirea costurilor de producţie. De asemenea, asupra inflaţiei se va reflecta scumpirea preţurilor la produsele alimentare, opinează Expert-Grup.
„Într-o ţară în care agriculturii îi revine un rol atât de important, creşterea preţurilor pe pieţele internaţionale ar fi un factor pozitiv, dar nu la noi, unde majoritatea populaţiei e săracă şi în structura bugetului de consum a căreia 70% reprezintă cheltuielile pentru hrană”, a specificat Valeriu Prohniţchi.
El a spus că stabilizarea inflaţiei din ultimele două luni ar trebui să tempereze şi politica Băncii Naţionale care a fost mai rigidă cu începere din 2011, pentru că economia are nevoie de resurse creditare pentru o relansare definitivă.