Expert-Grup prognozează o creştere economică de 3,5% pentru acest an
Centrul Analitic Independent Expert-Grup se aşteaptă la o creştere economică de 3,5% în 2013. Aceasta va fi determinată de revenirea la normalitate a sectorului agrar, care anul trecut a înregistrat pierderi mari cauzate de secetă. Creşterea economică va fi influenţată şi de îmbunătăţirea situaţiei economice în unele ţări europene partenere. Pentru 2014 prognoza de creştere economică este de 3%, transmite Info-Prim Neo cu referire la o publicaţie de specialitate prezentată de Expert-Grup.
Potrivit analistei Anei Popa, riscurile care au planat asupra economiei moldoveneşti se vor menţine şi în anul curent, în parte cele legate de condiţiile climaterice, care pot submina revenirea sectorului agrar. În opinia sa, este necesară o revedere a politicilor promovate în acest domeniu, accentul fiind pus pe promovarea noilor tehnologii de lucrare a solului. În 2012 Moldova a pierdut competiţia cu alte ţări din regiune în atragerea investiţiilor străine directe, fapt ce demonstrează deficienţele climatului de afaceri din ţară, care s-au manifestat în special prin hărţuirile administrative asupra unor companii care derulează afaceri profitabile şi creează locuri noi de muncă. Aceşti şi alţi factori, notează Ana Popa, au determinat diminuarea în 2012 a Produsului Intern Brut.
Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru l economiei, a spus că prognozele ministerului pentru 2013 şi 2014 se află „pe acelaşi coridor ” cu cele ale experţilor independenţi. Oficialul a căzut de acord cu faptul că pentru 2013 avantajul Republicii Moldova în atragerea investiţiilor străine directe poate fi doar un mediu de afaceri de o calitate net superioară ţărilor din regiune sau un salt de 20-30 de poziţii în ratingurile internaţionale de business.
Valeriu Lazăr a pledat pentru aplicarea unor politici economice care să stimuleze competitivitatea economiei naţionale, pentru introducerea mai multor stimulente, inclusiv fiscale, la achiziţiile de utilaje şi pentru sporirea calificării personalului. Vicepremierul a recunoscut că, deşi criza economică din anul 2012 a fost depăşită mult mai bine decât în 2009, dezechilibrul structural în economie nu a fost eliminat. Nici procesul de schimbare a structurii economiei nu a devenit încă ireversibil. Priorităţile în materie de politici economice, a spus Valeriu Lazăr, rămân neschimbate: implementarea schimbărilor structurale şi diminuarea expunerii economiei Republicii Moldova la vulnerabilităţile externe.