Expert-Grup estimează riscurile anului economic 2013
Anul 2012 a fost unul din cei mai dificili din punct de vedere economic pentru Republica Moldova. Ţara a avut de suferit atât din cauza şocurilor economice, cât şi celor climatice, care sunt dincolo de controlul guvernului şi al întreprinderilor. Impactul acestor şocuri a fost însă amplificat de slăbiciunile instituţionale interne. Constatarea aparţine experţilor Centrului Expert-Grup şi este prezentată în cercetarea „Radiografia anului economic 2012”. Totodată, experţii au evidenţiat şi câteva riscuri economice importante pentru 2013, transmite Info-Prim Neo.
Primul risc se referă la efectele negative mai pronunţate ale crizei din unele ţări ale UE asupra economiei Republicii Moldova. Un alt risc ar putea fi determinat de eşecul Republicii Moldova în competiţia internaţională pentru investiţii. „În anii 2011 şi 2012 Moldova nu a beneficiat de investiţii străine directe importante. Acest eşec este atribuit situaţiei dificile în care se află economia globală. Dar în unele state din regiune – Ucraina, Georgia, Bulgaria, în prima jumătate a anului curent investiţiile străine directe au crescut, pe când în Moldova s-a înregistrat un declin de 39%”, a menţionat Valeriu Prohniţchi, directorul Expert-Grup.
Alte riscuri majore sunt legate de creşterea presiunilor politice asupra Băncii Naţionale a Moldovei, exprimată prin iniţiativa legislativă privind reorganizarea organelor de conducere ale băncii şi includerea unui reprezentant numit de Guvern în componenţa Consiliului de supraveghere a BNM, care urmează fi creat. „Asemenea prevedere contravine bunelor practici internaţionale privind independenţa băncilor centrale . Implicarea actorilor politici ar putea manipula politica monetară în interese electorale”, a remarcat Valeriu Prohniţchi.
În opinia experţilor de la Expert-Grup, în 2013 va exista în continuare riscul ce ţine de situaţia foarte şubredă pe piaţa muncii, ajunsă la momentul când deficitul forţei de muncă împiedică avansarea economiei. Migraţia dintr-un fenomen pozitiv la început se transformă în unul negativ.
Experţii recomandă Guvernului să să promoveze insistent reformele, să dea preferinţă unor soluţii sistemice şi durabile şi să negocieze un nou memorandum cu FMI. Potrivit Expert-Grup, aceasta ar servi drept cadru asumat de toate componentele AIE de a respecta unii parametri necesari pentru o dezvoltare durabilă.