În 2018, economia moldovenească ar putea înregistra o creștere de 4%. Este constatarea experților Centrului Analitic Independent Expert-Grup, făcută în cadrul celei de-a XVII-a ediții a conferinței economice MEGA. Potrivit lor, ipoteza creșterii economice de anul viitor s-ar baza pe creșterea producției agricole, continuarea suportului bugetar extern și creșterea consumului populației, transmite IPN.
Experții spun că prognoza denotă și o serie de îngrijorări privind competitivitatea economiei și incertitudinea legată de alegerile parlamentare din 2018, care ar putea afecta deciziile de investiții ale mediului de afaceri, cu repercusiuni asupra creditării bancare și ar putea camufla efectul mersului lent al reformelor. Unul dintre acestea este riscul presiunilor politice asupra politicii bugetar-fiscale și a celei monetare, prin intervenții administrative cu iz electoral.
Potrivit experților, este vorba de majorări de salarii, acordarea de beneficii sociale, investiții publice sau chiar relaxarea politicii monetare pentru a impulsiona creditarea. Acestea ar putea destabiliza esențial sistemul de finanțe publice și alimenta riscuri inflaționiste, subminând creșterea economică. Ameliorarea competitivății economiei moldovenești trebuie să rămână și în continuare prioritatea zero pentru autorități, susțin economiștii Expert-Grup.
Printre constatările experților este și faptul că Republica Moldova ratează constant competiția din regiune pentru piețele externe de desfacere și investițiile străine directe, clasându-se printre ultimele țări din Europa Centrală și de Est după ponderea exporturilor în PIB și volumul investițiilor străine directe per capita. Moldova mai ratează concurența și pentru propria forță de muncă. Numărul de persoane cu studii superioare care părăsesc țara anual este în creștere.