Expert despre şansele candidaţilor pentru Primăria Chişinău

Candidaţii pentru funcţia de primar al capitalei, Zinaida Greceanîi şi Dorin Chirtoacă vor ieşi în turul doi al alegerilor, dacă celelalte partide nu vor înainta candidaţi care să le facă concurenţă reală. De această părere este directorul Centrului Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf, invitat al emisiunii „Pahomi” de la postul de televiziune „Realitatea TV”, transmite IPN.

Totodată, Ostaf consideră că aceştia doi nu sunt cei mai potrivit candidaţi pentru funcţia de primar al Chişinăului. Referindu-se la candidatura PSRM, Zinaida Greceanîi, directorul CReDO a menţionat că aceasta n-a fost cea mai inteligentă mişcare a socialiştilor. „Zinaida Greceanîi ar fi fost un contabil bun, dar nu un primar de care are nevoie Chişinăul. Era mai inteligent, dacă era înaintată candidaturile lui Dodon sau a lui Ceban, care sunt mai proeminente. Majoritatea cetăţenilor sunt dezamăgiţi în guvernare, iar candidatura lui Ceban ar fi putut acumula o parte din votul protestatar”, a declarat Ostaf.

Cât priveşte candidatura lui Dorin Chirtoacă, Sergiu Ostaf crede că acesta ar avea şansa să câştige cel de al treilea mandat, dacă va ieşi în cel de al doilea tur cu Zinaida Greceanîi. „Pe durata celor două mandate Chirtoacă a lăsat nerezolvate mai multe probleme, în special ce ţin de integritatea angajaţilor Primăriei. Electoratul său a avut aşteptări mai mari de la el în ceea ce priveşte gestionarea capitalei. Nu are o percepţie optimistă. Însă dacă va ieşi în turul doi cu candidatul PSRM, electoratul de dreapta şi de centru va vota pentru el împotriva socialiştilor”, a spus expertul.

Cât priveşte potenţialul candidat al PLDM, Grigore Belostencic, Ostaf este de părerea că este o candidatura foarte puţin cunoscută. „Este regretabil că acest partid nu poate să înainteze un candidat cu greutate pentru Primăria capitalei”.  Referindu-se la potenţialul candidat al PCRM, Violeta Ivanov, Ostaf crede că este una reuşită, deoarece „nu s-a profilat în spaţiul public cu declaraţii extremiste şi s-a remarcat pozitiv cât a condus Ministerul Ecologiei”, a declarat directorul CReDO.

Sergiu Ostaf consideră drept o problemă faptul că Blocul electoral al fostului premier Iurie Leancă până acum n-a desemnat un candidat pentru Primăria capitalei. „ Există mai multe personalităţi, care ar putea să-l devanseze pe actualul primar şi să ajungă în turul doi. Oricum, sunt sigur că acest bloc are şansa de a câştiga jumătate din mandatele de consilier municipal”, a declarat Ostaf.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.