Expert despre noul proiect politic al ex-premierului Iurie Leancă

Analistul politic Mihai Cernencu, şeful catedrei de istorie şi relaţii internaţionale a ULIM, îl sfătuieşte pe Iurie Leancă să nu folosească denumirea de Partid Social Liberal, după cum îi sugerează foştii săi colegi din PLDM. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Pahomi” de la postul de televiziune „Realitatea TV”, transmite IPN.

Potrivit expertului, această denumire ar diminua imaginea noului proiect politic al fostului premier, deoarece „formaţiunile politice cu sintagma „social” nu prea au sorţi de izbândă”. „Nu prezintă nimic ieşit din comun că PLDM şi-a rezervat mai multe eventuale denumiri pentru partidul, dar ridică semne de întrebare că aceste denumiri au fost înregistrate la începutul acestei luni, după ce Leancă a declarat că intenţionează să lanseze un nou proiect politic. Este clar că cei din PLDM au acţionat astfel pentru a-şi proteja partidul”, a adăugat Cernencu.

Cernencu a spus că şansele lui Iurie Leancă de a lansa un proiect politic de succes sunt foarte mari. „Sondajele arată că Iurie Leancă continuă să deţină cel mai înalt rating printre politicieni, deşi nu mai deţine funcţia de premier. Este un fenomen, niciunul din foştii premieri moldoveni nu a reuşit să aibă un rating atât de înalt după părăsirea funcţiei. Acest lucru se explică prin faptul că Leancă oferă oamenilor credibilitate prin activităţile sale avute în calitate de ministru de externe, iar mai apoi în calitate de şef al Guvernului. Nu este exclus că la partidul pe care îl va crea Leancă, în afară de PLDM, vor veni oameni din PD şi PL”, a declarat Cernencu.

Expertul susţine că există premize pentru succes şi din considerentul că Iurie Leancă a reuşit să ajungă un lider. „În Republica Moldova partidele politice nu au devenit instituţii politice, care să lucreze cu adevărat în favoarea cetăţenilor. Partidele politice la noi nu se bazează pe denumire sau doctrină, dar pe lider. Dacă dispare liderul, dispare şi partidul. Rar cine îşi mai aduce aminte de Partidul Renaşterii şi Concilierii al fostului preşedinte Mircea Snegur sau formaţiunea politică „Rândunica” al unui alt fost şef se stat, Petru Lucinschi”, şi-a argumentat poziţia expertul.

Conform presei, PLDM a înregistrat trei denumiri de partide printre care şi cea pe care Leancă vroia să o atribuie proiectului său politic. La rândul său, Iurie Leancă a reacţionat dur pe o reţea de socializare. În replică, Victor Roşca, secretarul general al PLDM, a declarat că formaţiunea pe care o reprezintă este gata să-i cedeze lui Leancă denumirea de Partid Social Liberal.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.