Experienţa unui centru pentru copii din Criuleni – model pentru alte ţări europene
Centrul pentru copii cu cerinţe educative speciale „Speranţa” din oraşul Criuleni este o realizare enormă în domeniul protecţiei copiilor din R. Moldova, atât prin faptul că aici au fost integraţi copii de diferite vârste şi cu diverse dizabilităţi, cât şi prin standardele de calitate care au fost dezvoltate. Această apreciere a fost făcută de către baroneasa Emma Nicholson la finele vizitei sale la Centrul „Speranţa”, transmite Info-Prim Neo cu referire la Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului.
Oficialul european a specificat că experienţa Centrului ar putea fi preluată şi de alte ţări din Europa. „A fost o plăcere pentru mine să mă aflu aici, unde atitudinea faţă de copii şi situaţia acestora este una bună. Ei beneficiază atât de dragoste şi grijă, cât şi de condiţii necesare de dezvoltare”, a spus baroneasa Emma Nicholson.
Potrivit Alexandrei Grajdian, directorul Centrului „Speranţa”, instituţia a fost deschisă în anul 2000 şi este un model de servicii sociale comunitare pentru copiii în situaţie de risc. Scopul centrului constă atât în prevenirea instituţionalizării copiilor cu deficienţe mentale, cât şi în implicarea activă a părinţilor acestor copii şi a comunităţii în soluţionarea problemelor lor.
Totodată, Centrul de zi „Speranţa” este o alternativă în asistenţa copiilor cu cerinţe educative speciale, 368 de copii, cu vârsta între 4 şi 18 ani au beneficiat de serviciile instituţiei de la fondarea acesteia. 75% din beneficiari frecventează şcoala generală, iar ceilalţi sunt copii cu deficienţe motorii şi mentale severe. Copiii sunt transportaţi zilnic cu microbuzul din 7 localităţi rurale ale raioanelor Criuleni şi Dubăsari. Seara ei revin în familiile biologice.
Centrul îşi desfăşoară activitatea în baza unui program de terapie educaţională şi de recuperare complexă şi integrată, inclusiv terapie cognitivă, kinetoterapie, psihocorecţie, logopedie, terapie ocupaţională, autonomie personală şi socială, arterapie (desen, colaj, modelare), meloterapie (terapia prin muzică), ludoterapie (terapia prin joc). Din 2006 Centrul se află în subordinea MPSCF.
Baroneasa Emma Nicholson Winterbourne, care deţine şi funcţia de preşedinte al Grupului de Nivel Înalt pentru Copii din Comunitatea Europeana efectuează în perioada 16-18 martie curent o vizită de lucru în R. Moldova. Pâna în prezent, Baronesa a desfăşurat activităţi în mai multe ţări, printre preocuparile ei de baza fiind promovarea şi apărarea drepturilor copilului. A coordonat şi a susţinut reforma de protecţie a copilului în România. Înainte de a deveni parlamentar european a activat în diferite misiuni în Africa şi India. Este preşedinte al Fundaţiei Internaţionale de Caritate “Amar”, deţine peste 50 de funcţii de onoare în diferite organizaţii de caritate.