Expediţie în Kazahstan, în locurile deportărilor

Istorici, jurnalişti şi studenţi de la diferite instituţii din Republica Moldova şi România vor pleca, în perioada 12-23 noiembrie curent, în Kazahstan, pe urmele deportaţilor. „Expediţia memoriei”, cum o numesc organizatorii, este la cea de-a doua ediţie.

„Şi anul acesta echipa Asociaţiei Naţionale a Tinerilor Istorici din Moldova va merge în Kazahstan pe urmele deportaţilor, pe unde au ajuns moldovenii şi românii de-a lungul timpului, în circumstanţe în care au fost nevoiţi să ajungă şi să rămână acolo şi să prindă rădăcini. Intenţiile noastre sunt ca şi în anul trecut – de a aduce acasă această filă de memorie într-un film documentar”, a remarcat preşedintele asociaţiei, Sergiu Musteaţă, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.

Documentarul cuprinde şi materialele culese anul trecut. Acesta urmează a fi completat cu datele din cadrul cercetărilor de anul acesta. Cel mai probabil, filmul va fi prezentat în primăvară. „Anul trecut am adunat un material foarte bogat, foarte variat, cu emoţii greu de descris. Filmul va fi unul social şi sperăm ca va ajunge la fiecare locuitor al Republicii Moldova ca să înţeleagă mai bine ce înseamnă această istorie a deportărilor”, a mai spus Sergiu Musteaţă.

Coordonatorul proiectului, doctorul în istorie Octavian Ţâcu, a declarat că în acest an  proiectul devine moldo-român. Spre deosebire de ediţia trecută, când erau studenţi doar din Republica Moldova, anul acesta vor fi şi studenţi români. În echipă rolurile au fost împărţite. O parte a echipei se va ocupa de film, alţi membri vor lucra asupra studiului documentar despre istoria prizonierilor de război români. A treia dimensiune de care se vor ocupa istoricii este o carte despre comunitatea moldovenească din Kazahstan.

 „Vroiam foarte mult atragerea tinerilor într-un proiect social care să genereze acest activism al lor prin experienţele proprii de cunoaştere a trecutului nostru”, a notat coordonatorul.

Prima expediţie a avut loc tot în luna noiembrie, 2013, de asemenea în Kazahstan. Potrivit membrilor ANTIM, în prezent în Kazahstan sunt peste 14 mii de moldoveni.

  • sergiu musteata despre expeditie.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.