PSRM a transferat peste 5 milioane de lei din contul curent în cel de campanie electorală fără a indica cine a cotizat de facto, ceea ce reprezintă o situație de subminare a transparenței finanțării campaniei electorale. Constatarea apare în Raportul nr. 3 al Misiunii de observare a alegerilor locale generale și a alegerilor parlamentare noi din 20 octombrie, desfășurată de asociația Promo-LEX.
În conferința de presă la IPN, Pavel Postica, șeful Misiunii de observare, a precizat că au fost semnalate cazuri în care pensionari au donat sume care variază între 5 și 15 mii de lei către Partidul Politic „Șor” și Partidul „Nostru”. De asemenea, 12 concurenți electorali au omis reflectarea completă a cheltuielilor efectuate în perioada 6 – 20 septembrie 2019 și un număr de șase concurenți electorali au efectuat cheltuieli în scop electoral din afara contului Fond electoral.
Potrivit lui Pavel Postica, este în creștere și numărul cazurilor de utilizarea a resurselor administrative. „Au fost identificate cel puțin 5 cazuri, dintre care 4 la PSRM și unul la Partidul Popular Românesc. Concomitent, continuă desfășurarea activităților de promovare a candidaților prin asumarea meritelor pentru proiectele implementate pe bani publici, fiind identificate cel puțin 8 cazuri, 7 la PSRM și unul la PLDM”, a spus Pavel Postica
Au fost raportate cel puțin 4 cazuri care pot fi calificate drept oferire de bunuri în perioada electorală. De asemenea, observatorii au raportat patru cazuri în care este utilizată imaginea unor personalități de peste hotare pentru promovarea candidaților, în toate fiind vizat politicianul român Traian Băsescu și Partidul Unității Naționale”, a spus Pavel Postica.
În baza informațiilor raportate de către monitori, au fost identificate cel puțin cinci cazuri în care concurenții electorali au generat mesaje discriminatorii sau alte forme de intoleranță în spațiul public, dintre care: PL – două situații, iar Blocul ACUM, PN și PLDM câte una. Dintre concurenții care au fost vizați în discursul instigator la ură, a fost identificat un caz – candidatul Partidului Politic „Șor”.
Șeful Misiunii de observarea a alegerilor a recomandat autorităților electorale să verifice proveniența veniturilor concurenților electorali și să atenționeze asupra obligativității prezentării rapoartelor financiare.
Raportul a fost elaborat de Promo-LEX cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, prin programul „Democrație, transparență și responsabilitate”, iar pe componenta discursului instigator la ură cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova.