Perioada estivală și migrarea cetățenilor dintr-un stat în altul ar putea duce la apariția tulpinii indiene a coronavirsului în Republica Moldova. Specialiștii avertizează că noua tulpină, care a fost deja identificată în România, este mult mai contagioasă și mai agresivă în comparație cu cea britanică, notează IPN.
Potrivit specialiștilor, numărul redus de cazuri de COVID-19 înregistat în ultima perioadă nu ar trebui să ducă la o relaxare totală a restricțiilor, în condițiile în care multe state înregistrează o nouă explozie de infectări cu noua tulpină indiană a coronavirusului.
„Avem circulația liberă, e perioada estivală, familii întregi pleacă în vacanțe, riscul ca în țară să fie adusă o nouă tulpină este destul de mare. Tulpina indiană este cu mult mai contagioasă și complicațiile bolii sunt mult mai grave. Imunizarea cu vaccinurile pe care le administrăm acum trebuie să fie eficientă și contra acestei tulpini. Un lucru este cert, nu trebuie să ne relaxăm, pentru că virusul mutează”, a spus Ninel Revenco, una din coordonatorii campaniei de vaccinare, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.
Specialiștii ANSP spun că gradul sporit de contagiozitate a tulpinii indiene menține sistemul de sănătate din Republica Moldova în regim de alertă. Medicii recomandă vaccinarea anti-COVID-19 pentru a preveni formele grave ale bolii.
„Cu cât rata de vaccinare va fi mai mare, cu atât riscul de infectare, inclusiv, cu tulpina indiană va fi mai mic. Este cunoscut faptul că tulpina indiană a fost deja depistată în România. În Republica Moldova, imediat ce numărul cazurilor va crește autoritățile vor reveni la măsurile de carantină. Chiar și secțiile COVID care au fost închise sunt, în continuare, în stare de alertă”, a spus Veaceslav Guțu, medic ANSP.
Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale rata de vaccinare în rândul populației generale a ajuns la 10,7%, iar cazurile de infectare cu virusul SARS-COV-2 s-au redus cu 35%. Aproape 82% dintre lucrătorii medicali s-au vaccinat.