Mai mulți procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție sunt în situația în care ar putea să nu treacă procedura de vetting, dar nu pe motiv că nu ar susține testul integrității etice sau financiare, ci din cauza condițiilor de selecție impuse de persoane politice din afara sistemului procuraturii. Sunt constatări ale procurorului Victoria Furtună, care a depus cerere de demisie din Procuratura Anticorupție. Ea spune că membrilor comisiilor de pre-vetting și de vetting li s-au atribuit competențe abuzive, aceștia nu pot fi trași la răspundere pentru deciziile emise sau pentru subminarea unei hotărâri judecătorești irevocabile sau a unei decizii a unui organ de drept, nemaivorbind despre imixiunea în viața privată.
„În Procuratura Anticorupție chiar toți procurorii sunt integri. Eu nu am văzut o cauză penală sau o procedură disciplinară intentată pe vreun procuror din PA. Faptul că vor fi supuși acestui dezmăț, care se numește vetting, faptul că comisia de vetting și pre-vetting aplică duble standarde – asta îi face să decidă să meargă sau nu la vetting”, a remarcat Victoria Furtună într-o conferință de presă la IPN. Ea spune că procurorii, chiar dacă știu că Autoritatea Națională de Integritate a declarat că nu au încălcat regimul juridic, că nu au anchete intentate și nici proceduri disciplinare, sunt descurajați să meargă la vetting observând modul în care au fost tratați colegii lor.
Victoria Furtună a mai spus că exercițiul de pre-vetting și vetting sunt eșuate. Ea nu înțelege cum un grup de persoane străine sistemului poate să submineze Consiliul de autoadministrare a Procuraturii, care are competențe de evaluare a procurorilor. La fel, nu îi sunt clare nici procedurile de contestare a deciziilor comisiilor respective. Estimând demiteri în lanț ale procurorilor deranjați de derapajele care se admit, Victoria Furtună anticipează că Procuratura va intra într-un adevărat colaps și spune că procurorii sunt nevoiți re renunțe la profesia pe care au exercitat-o conștiincios.
Potrivit afirmațiilor sale, haosul din sistemul justiției este generat nu din interiorul acestuia, cum și-ar dori unii să se creadă, ci de factori externi. Politicienii vor să-și subordoneze sistemul justiției în interes personal sau în interes de partid.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.