Executorii vor avea dreptul să retragă din conturile instituţiilor până la 20% din bugetul anual întru executarea hotărârilor judecătoreşti
Executorii judecătoreşti vor avea dreptul să retragă din conturile instituţiilor până la 20% din bugetul anual întru executarea hotărârilor judecătoreşti. Parlamentul a aprobat în primă lectură joi, 26 iunie, un proiect de modificare în acest sens a legii privind sistemul şi procesul bugetar, transmite Info-Prim Neo.
Proiectul a fost elaborat de către Guvern cu scopul de a crea unele pârghii de constrângere a debitorilor. Viceministrul justiţiei, Nicolae Eşanu, a explicat că la moment organul de executare poate, în baza încheierilor judecătoreşti, să aplice sechestru pe conturile instituţiilor. Această pârghie nu constrânge, însă, debitorii să-şi onorează plăţile. Situaţia generează multiple adresări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), prejudiciind bugetul de stat prin încasarea unor sume mult mai mari decât cele adjudecate prin hotărârea instanţelor naţionale.
După intrarea în vigoare a noilor prevederi, instituţiile bugetare vor avea la dispoziţie şase luni pentru a executa benevol hotărârile judecătoreşti. La expirarea termenului, executorul judecătoresc va încasa incontestabil din contul debitorului suma adjudecată.
Circa 40% dintre dosare pierdute de către R. Moldova la CEDO se datorează neexecutării deciziilor instanţelor de judecată sau executarea tardivă a acestora. Pentru procesele pierdute, Guvernul R. Moldova a plătit în 2005 de la bugetul de stat despăgubiri de 995,943 mii lei, în 2006 - 2,666 mln lei, iar în 2007 - 3,825 mln lei, se arată că în nota informativă la proiectul de lege.