Executivul a aprobat o nouă strategie în domeniul proprietăţii intelectuale
Guvernul a aprobat o nouă strategie în domeniul proprietăţii intelectuale. „Implementarea Strategiei naţionale în domeniul proprietăţii intelectuale până în anul 2020 va consolida cadrul juridic şi instituţional favorabil pentru crearea, protecţia, managementul şi valorificarea deplină a potenţialului proprietăţii intelectuale”, a declarat Lilia Bolocan, director general al AGEPI, referindu-se la documentul aprobat de Guvern, transmite Info-Prim Neo.
Strategia vine cu o abordare complexă a problemelor ce ţin de domeniul proprietăţii intelectuale şi presupune un grad înalt de cooperare la toate nivelurile. Printre obiectivele principale se înscrie încurajarea creării, protecţiei şi utilizării proprietăţii intelectuale drept instrument-cheie în trecerea ţării la modelul inovaţional al creşterii economice.
Documentul prevede modernizarea Sistemului naţional de proprietate intelectuală şi sporirea transparenţei şi coerenţei acestuia. Concomitent, va fi creşte responsabilitatea instituţională pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală. De asemenea, vor fi impulsionate acţiunile ce ţin de dezvoltarea unei culturi înalte în materie de proprietate intelectuală şi de combatere a fenomenului de contrafacere şi piraterie.
Strategia va fi implementată în trei etape. Prima etapă, anii 2012-2014, va fi axată preponderent pe definitivarea mecanismelor de stimulare a activităţii inovaţionale. Tot la această etapă va fi perfecţionată infrastructura sistemului de proprietate intelectuală , vor fi elaborate şi introduse gradual disciplinele de proprietate intelectuală în instituţiile de învăţământ.
Potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, respectarea drepturilor de proprietate intelectuală corelează cu investiţiile străine directe. Astfel, o creştere cu 1% a brevetelor de invenţii corespunde cu o sporire a investiţiilor străine directe atrase în economie cu 2,8%. Totodată, o protejare insuficientă a drepturilor de proprietate intelectuală reprezintă o barieră serioasă pentru atragerea investiţiilor străine directe, în special în sectoarele software şi farmaceutic.