Excluderea Rusiei din operaţiunea de pacificare poate declanşa confruntări armate în regiunea transnistreană, oficial rus
Federaţia Rusă este uimită de încercările de a o înlătura de la procesul de reglementare a diferendului transnistrean, a declarat, vineri, în cadrul unui briefing de presă la Moscova, reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Andrei Nesterenko, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, care citează RIA Novosti.
Potrivit lui Andrei Nesterenko, în ultimul timp în mass-media a apărut un număr mare de informaţii privind prezenţa armatei ruse în Moldova. „Ne miră faptul că în această situaţie complicată, în care procesul de negocieri este întrerupt din 2006, apropo la iniţiativa părţii moldoveneşti, Rusiei i se propune cu insistenţă să-şi întrerupă participarea în una dintre cele mai efective operaţiuni de menţinere a păcii”, a spus oficialul rus.
În opinia lui Nesterenko, compromiterea operaţiunii de pacificare va duce părţile conflictuale direct spre învrăjbire, ceea ce ar declanşa un nou val al confruntărilor. Diplomatul a amintit că de 18 ani, de când în zonă se află trupele ruse de menţinere a păcii, în regiunea transnistreană nu a curs sânge şi nu a fost efectuată nicio împuşcătură.
„Considerăm că unii politicieni miopi, care doresc să discrediteze rolul pacificatorilor ruşi, urmăresc doar interese înguste, zădărnicind procesul de negocieri în soluţionarea conflictului transnistrean”, a declarat oficialul.
RIA Novosti precizează că, cu puţin timp înainte de destrămarea URSS, cinci raioane din partea stângă a Nistrului au declarat despre crearea Republicii Nistrene în componenţa URSS. Crearea la 2 septembrie a acestei republicii a fost un răspuns la valul de naţionalism din Moldova de la sfârşitul anilor 80. Conducerea Moldovei nu a aprobat decizia liderilor de la Tiraspol şi a încercat să introducă armata în regiune. A început conflictul armat în care au murit 809 oameni din partea transnistreană, inclusiv 271 de civili. Dacă Chişinăul iniţial a încercat să lichideze cu forţa Republica Nistreană, acum propune crearea unei autonomii în cadrul Republicii Moldova. Tiraspolul, însă, pledează pentru recunoasterea independenţei Transnistriei.
De asemenea, RIA Novosti notează că în 15 puncte de control îşi îndeplinesc serviciul 402 pacificatori militari din Rusia, 492 militari din Transnistria, 355 de observatori din Moldova şi 10 observatori din Ucraina.