Ex-premierul Leancă, ex-ministrul Lazăr, dar și Petru Jardan, trimiși pe banca acuzaților

Procurorii au trimis în judecată cauza penală pe un alt segment al investigației ce vizează concesionarea întreprinderii de stat Aeroportul Internațional Chișinău. În dosar sunt vizate opt persoane publice și cu funcții de demnitate publică, printre care fostul premier Iurie Leancă, ex-ministrul economiei, Valeriu Lazăr, dar și fostul director general interimar al Aeroportului, actualul deputat Petru Jardan. Potrivit Procuraturii Anticorupție, prejudiciul cauzat statului depășește 392 de milioane de lei, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, șefa PA, Veronica Dragalin, a declarat că printre inculpați este și fostul director al Agenției Proprietății Publice, Tudor Copaci, dar și Angela Susanu, ex-director adjunct APP. De asemenea, în dosar sunt vizați fostul șef adjunct de direcției din cadrul APP, Maria Șendilă, fostul director financiar al aeroportului, Alexandru Ciutac, dar și Alla Țubari, șefă a Serviciului analiză economică la Aeroport.

Potrivit procurorilor, în perioada anului 2013, folosind intenționat situația de serviciu, inculpații au pregătit și concesionat propriu-zis întreprinderea de stat Aeroportul Internațional Chișinău în interesul unei grupări criminale. „Comisia de concurs a organizat concertat concursul ca să câștige până la urmă compania Avia Invest, o companie afiliată grupului criminal condus de la Ilan Șor. Comisia a înscenat remiterea ofertelor și a caietului de sarcini cu privire la concesionare către companii care gestionau aeroporturi în diferite țări, creând aparența unei concurențe loiale”, a menționat Veronica Dragalin.

Șefa PA a explicat cum s-a format prejudiciul de peste 392 de milioane de lei. Astfel, în 2012 a fost încheiat un contract cu o companie străină care a efectuat un studiu și a recomandat concesionarea aeroportului pe termen lung. Una dintre recomandări era că între 8% și 21% din venitul companiei private trebuie întors statului. Grupul de lucru a copiat în mare parte raportul companiei străine, însă în versiunea finală a contractului semnat de APP și aprobat de Guvern se conține o cifră diferită. Mai exact s-a stipulat că doar 1% din venituri va ajunge în bugetul de stat.

Șefa PA spune că a fost demonstrat că persoanele inculpate au avut interese personale de la Ilan Șor. „Probele demonstrează că Iurie Leancă a acceptat peste 40 de mii de dolari în două tranșe de la Ilan Șor, prin intermediul unor companii afiliate lui, pentru studiile fiului său în Marea Britanie. Nu numai atât, Iurie Leancă, împreună cu familia sa, a zburat în avioane private cu Ilan Șor. A acceptat folosirea mașinilor de lux care îi aparțineau lui Ilan Șor. A acceptat aceste beneficii înainte de a lua decizia ca să fie câștigătoare compania afiliată lui Ilan Șor”, a precizat Veronica Dragalin.

Potrivit ei, inculpații se află în țară, însă privința lor nu sunt aplicate măsuri preventive. Ședințele de judecată urmează să se desfășoare în mod public.

Pentru a recupera prejudiciul cauzat, oamenii legii au aplicat sechestru asupra bunurilor „Avia Invest” SRL și capitalul social, cât și pe bunurile inculpaților, inclusiv de peste hotare, în valoare totală de aproximativ 189 de milioane de lei.

Pentru infracțiunea comisă, legea prevede pedeapsă sub formă de închisoare de la 3 la 8 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Cauza penală a fost disjunsă în februarie 2023, de către Procuratura Anticorupție din cauza penală inițiată în anul 2014 în baza autosesizării. Învinuiții nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond în Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.