Fostul premier al României şi membrul Parlamentului European, Theodor Stolojan, afirmă că progresul unei ţări este legat de mai mulţi factori, dar în primul rând, de o stabilitate politică. „Nu ai o stabilitate politică, atunci nici economic nu poţi să avansezi, pentru că discutăm de Republica Moldova, ţara care este cel mai slab dezvoltată din Europa. Trebuie să ai, în primul rând, stabilitate politică, pentru că numai în aceste condiţii poţi avea şi un program de guvernare care să aibă ţintă precisă şi să şi atingă ţinta respectivă”, a spus europarlamentarul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.
Deputatul european a menţionat că cetăţenii ţării nu au încredere în guvernare, la fel şi partenerii, pentru că toate programele de asistenţă financiară sunt în aşteptare, pentru a vedea ce se întâmplă, până la urmă, în Republica Moldova. „Eu am avut obiecţii serioase faţă de poziţia Guvernului României în raport cu Republica Moldova pe două probleme. În primul rând, România a promis 100 de milioane de euro grant, bani nerambursabili, din care s-au cheltuit, la ora actuală, 20 de milioane, o cincime. Or, aici eu cred, indiferent de ce se întâmplă în Republica Moldova, de ce decizii ia, România putea continua o serie de proiecte care să fie în folosul direct al oamenilor din Moldova şi nu al unui guvern sau altul trecător”, a menţionat Theodor Stolojan.
Fiind întrebat ce ar trebui să facă Chişinăul pentru a recupera credibilitatea partenerilor europeni, parlamentarul UE a spus că pretenţia numărul unu este ca în Republica Moldova să funcţioneze democraţia. Pe urmă, mai spune el, Republica Moldova trebuie să se hotărască: vrea în continuare ca Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană să funcţioneze sau doreşte în continuare să stea „cu fundul în două luntri”.
Theodor Stolojan a adăugat că nimeni nu opreşte Republica Moldova să aibă legături economice, sociale cu orice parte a lumii, dar acordul cu Uniunea Europeană este acordul care garantează un progres economic, un progres social, un progres politic în ţară pe pilonii pe care e fundamentată Uniunea Europeană şi pe care se doreşte să fie fundamentată şi viaţa moldovenilor, adică pe democraţie şi pe economie de piaţă, liberă, competiţională, cu proprietatea privată respectată, cu un sistem de justiţie care să fie independent, eficient.