Ex-poliţist condamnat pentru majorarea artificială a numărului infracţiunilor descoperite

Un fost inspector al Comisariatului de poliţie din Ocniţa a fost condamnat la 5 ani de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de probă de 2 ani. Pedeapsa i-a fost stabilită pentru că majora artificial numărul infracţiunilor descoperite pentru a spori indicele personal de activitate, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Procuratura Generală.

Potrivit procurorilor, pe 8 octombrie 2010, fostul poliţist a întocmit un proces-verbal de cercetare la faţa locului, în care a înscris date false. Potrivit actului falsificat de inspector, în timpul verificării trenului pe ruta „Chişinău-Oniţa”, acesta ar fi depistat asupra unui cetăţean 2 ţigări cu aproximativ 2 grame de marijuană. De asemenea, poliţistul a alcătuit şi o explicaţie din numele „făptaşului”, care şi-ar fi recunoscut vina, iar la final s-a şi semnat în numele făptuitorului inventat.

În cadrul investigaţiilor efectuate procurorii au constatat că, în realitate, persoana, numele căreia figura în documentele falsificate de poliţist, nu a călătorit cu trenul respectiv. În continuare, pentru a-i asigura cazului un caracter veridic, acţionând în complicitate cu medicul-narcolog al Spitalului raional Ocniţa, inspectorul antidrog a organizat falsificarea actului de examinare narcologică a „bănuitului”, din care reieşea că ultimul se afla şi în stare de ebrietate narcotică.

Ulterior, poliţistul a înregistrat materialele întocmite în registrul de evidenţă a sesizărilor cu privire la infracţiuni, după care, în privinţa victimei a fost pornit un proces contravenţional pentru păstrarea ilegală a drogurilor.

Cazul a ieşit la iveală atunci când „contravenientul” a fost citat pentru explicaţii la Procuratură, unde a constatat că este învinovăţit pentru fapte pe care nu le-a comis. Procurorii au dispus efectuarea de verificări pe acest caz, în consecinţă fiind declanşată urmărirea penală în privinţa inspectorului antidrog, dar şi a medicului-narcolog. În privinţa medicului, învinuit de fals în acte publice şi abuz în serviciu, urmărirea penală a fost suspendată pe motive de boală.

Poliţistul a fost eliberat din funcţie imediat după pornirea procesului penal. Anterior, acesta a fost învinuit de procurori de torturarea unei persoane, dar şi de comiterea unui accident rutier soldat cu vătămarea gravă a unei persoane şi părăsirea locului accidentului rutier.

Procuratura consideră pedeapsa aplicată fostului poliţist ca fiind prea blândă şi a atacat-o la Curtea de Apel Bălţi, cu solicitarea aplicării unei pedepse cu executare reală a închisorii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.